Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği

İSG-Katip Nedir?

İSG-Katip Nedir?
Tamircin Burada

İSG-Katip, İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti alan firmalar ile hizmet veren OSGB’ler arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının resmi sayfasında internet üzerinden sözleşme yapılmasını ve bu doğrultuda Hizmet alan ve Hizmet veren işletmelerin sanal denetimini sağlayan internet programına İsg Katip Sistemi denir.

İsg Katip Sisteminde Neler Yapılır ?

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri içinde yer alan tüm kişi, kurum ve kuruluşlar isg katip sisteminde kendine yer bulur. Her OSGB, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı veya uzman adayı, sistemde tanımlanır.


İşyeri Sağlık Ve Güvenlik Birimi


Sistemde tanımlı olan kurum, kuruluş ve isg profesyonellerinin eğitim ve staj süreçlerinin takibi de isg-katip üzerinden yapılabilir.

İSG hizmeti için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmeleri de isg katip sistemi üzerinden yapılır.

OSGB ve İSG profesyonellerinin verdiği hizmetlerin takibi, sözleşme sürelerinin yeterliliği, mevzuat değişiklikleri veya il il osgb bilgileri de sistemde bulunabilir.

İSG KÂTİP Atamaları

İsg Katip atamaları sistem içerisinde ikiye ayrılır, bunlar;

Yeni İçe Görevlendirme: OSGB’lerin kendi bünyesinde çalıştırdıkları İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personellerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İsg Katip sisteminden kurum içine atama işlemine denir.

Yeni Dışa Görevlendirme: OSGB’lerde içe görevlendirilmesi olan İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personellerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İsg Katip sistemi üzerinden hizmet alan işyeri siciline atama işlemine denir

OSGB Hizmetleri


İşyeri Hekimi Kimdir


İSG KATİP SİSTEMİNDE ONAY İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI – İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ adresini açıyoruz, önümüze gelen ekranın üst sekmelerinde İSG-KATİP Giriş butonuna tıklıyoruz, çıkan sayfada firmanın E-Bildirge kullanıcısı kim ise onun T.C. Kimlik Numarası ve E-Devlet şifresini ilgili bölümlere yazıp sisteme giriş diyoruz, karşınıza çıkan Giriş-Vazgeç butonlarından Giriş olana tıklıyoruz, karşınıza çıkan ekranda onay yapacağınız sicilinizi seçip Sisteme Giriş butonuna tıklıyoruz, bu aşamada sol bölümde ki sekmelerin altında Hizmet Alan İşyeri Modülü butonuna tıklıyoruz, altında açılan sekmelerde sözleşmeler bölümüne tıklıyoruz.

Açılan ekranda onay bekleyen atamaları göreceksiniz burada onay bekleyen atamaya bir kere tıklayıp üst sekmesinde açılan Onay butonuna tıklıyoruz gelen ekranda hiçbir düzenleme yapmadan Kaydet diyerek bir sonraki gelen uyarıda tamam diyoruz. Onay bekleyen bölümü onaylandı olarak göreceksiniz, eğer bir başka onay bekleyen atama var ise onun üstüne de bir kere tıklayıp aynı işlemi yapıyoruz.

ÖNEMLİ: Eğer sicilinizi yeni açtıysanız ve sicil seçme bölümünde onay işlemlerinin yapılması gereken sicil listede gözükmüyor ise E-Bildirge Kullanıcısını Güncelle butonuna tıklıyoruz, 3 iş günü içerisinde güncellenip listenize siciliniz düşecektir, listeye düştükten sonra üstte ki adımları izleyerek onay işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.


İş Güvenliği Uzmanı Kimdir


Web Tasarımı

Korumak Tedavi Etmekten Daha Ucuzdur

İSG-Katip Nedir?

Ülkemizde yüzbinin üzerinde meslek hastalığı yakalamamız gerekirken, Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerine yansıyan rakamlar her yıl maalesef birkaç yüzü geçememektedir. Türkiye İstatistik Kurumu, ülkemizde yılda dokuzyüz binin üzerinde meslek hastalığı ve işle ilgili hastalık ve yaralanma olduğunu ifade etmektedir. SGK rakamlarının düşüklüğü biraz da istatistik yöntemi hatasından kaynaklanmaktadır ama yine de meslek hastalıklarımızı tanıma konusunda başarılı olduğumuz söylenemez. Yani, hem çalışanlarımızı meslek hastalıklarından koruyamıyor, hem de meslek hastalıklarını saptayamıyoruz.

Toplumun hemen her kesimini derinden etkileyen bu önemli sorunun sosyal ve yasal boyutlarıyla birlikte ele alınıp, çözümlenmesi gerekir. Meslek hastalıklarını tanımak ve önlemek sosyal devletin ve tüm ilgililerin vicdani bir sorumluluğudur. Çalışanın sağlıklı olma hakkına saygının gereğidir. Tanınmayan meslek hastalığı, haksız kazanç nedenidir, genel sağlık sigortasına ve topluma yüktür. Bildirimi zorunlu olan meslek hastalıkları, yasal tanı almadıkça, meslek hastalığı sayılmazlar.

Meslek hastalıklarını tanımanın ilk şartı, hastanın mesleğiyle ilgili sorgulamadır. Bu da “Ne iş yapıyorsunuz ?” sorusuyla başlar. İş sağlığı disiplininin babası sayılan İtalyan hekim Bernardino Ramazzini (1633-1714)’nin şu veciz sözleri, bugün maalesef hala geçerliliğini korumaktadır; “Hayret ve tereddüt ediyorum. Acaba, ilaç ve sinameki kokan muayenehane ve eczanelerde oturan bu azametli ve şık görüntülü doktorların burnuna işyerlerindeki pis kokulu şeyleri mi soksam, yoksa onları bu çukurları görmeye mi davet etsem?”

OSGB Web Tasarımları

İlgili Yayınlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla