Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği

Kurtarma Operasyonu Böyle Yapılmaz!

Kurtarma Operasyonu Böyle Yapılmaz!
Tamircin Burada

Kimse acil bir durum ya da bir felaket olmasını beklemez. Özellikle de bunlardan işçileri, işi ve kişisel olarak kendisi etkilenenler. Fakat gerçek şu ki, acil durumlar ve felaketler her an ve her yerde herkesin başına gelebilir. Hiç beklemediğiniz halde, siz ve işçileriniz şirketi boşaltmak zorunda kalabilirsiniz.

Kurtarma Operasyonu Böyle Yapılmaz!

Kendinizi, çalışanlarınızı ve işinizi korumanın en iyi yolu, umulmadık olanı beklemek ve size olay anında yardımcı  olacak, iyi düşünülmüş bir acil durum planı geliştirmektir.

KENDİNİZİ, IŞİNİZİ VE ÇALIŞANLARINIZI NASIL KORURSUNUZ?

En iyi yöntem, acil durum gerçekleşmeden, bu durumu karşılamak için hazırlanmaktır. Çok az insan kriz anında doğru ve mantıklı düşünebilir; bu yüzden önceden, dikkatlice ve tam olarak düşünülebilecek zaman varken, planlamanın yapılması çok önemlidir.

Kafanızda en kötü durum senaryolarını canlandırın. Kendinize, en kötüsü olsaydı ne yapacağınızı sorun. Kazan dairenizde bir yangın çıksaydı ne olurdu? Veya tehlikeli atık madde taşıyan bir tren, sizin yükleme rampanızdan geçerken devrilseydi? Olası acil durumları belirledikten sonra, bunların sizi, çalışanlarınızı nasıl etkileyeceğini ve nasıl tepki vereceğinizi düşünün.

Acil durum planı, yangın ve diğer acil durumlara karşı, çalışanların güvenliğini sağlamak amacıyla, belirli davranışların işverenler ve çalışanlar tarafından gerçekleştirilmesini kapsar. Bütün işverenlerin bir acil durum planı yapmaları zorunludur. Özellikle böyle bir plan yapmanız gerekmese de, bir acil durum planı derlemek, kendinizi, çalışanlarınızı ve işinizi acil durumlarda korumak önemli bir yöntemdir.

Işyerinize özgü tüm konularla ilgili, ayrıntılı bir acil durum planı hazırlamak zor değildir. Yönetim kurulunuzu ve çalışanlarınızı uygulumaya dahil etmeyi yararlı bulabilirsiniz. Acil bir durum sırasında canı ve malı koruma isteğinizi anlatın ve onlardan acil durum planınızı oluşturmak için yardım isteyin. Onların katılımı ve desteği planın başarısı için çok önemlidir.

HANGİ KOŞULLAR ALTINDA TAHLİYE GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR?

Acil bir durum karşısında, acil durum görevlileri bina boşaltma komutu verebilirler. Bazı durumlarda size suyu, gazı ve elektriği kapatmanızı söyleyebilirler. Eğer radyo veya televizyonunuz varsa, bilgi almak ve resmi komutları takip etmek için haberleri dinleyin

Diğer durumlarda, işyerinizde belirlenmiş bir kişi tahliye ve sistemleri kapama kararını vermekte sorumlu olacaktır. Kuruluştaki herkesin sağlığını ve güvenliğini sağlamak öncelik olmalıdır. Bir yangın olması durumunda kuruluştan, önceden belirlenmiş bir alana yapılacak olan acil bir tahliye, çalışanları korumanın en iyi yoludur. Diğer taraftan, işyerinizin karşısındaki bir kuruluşta gerçekleşen zehirli gaz kaçağına karşılık olarak tahliyeyi gerçekleştirmek iyi bir yöntem değildir.

İçinde çalıştığınız binanın türü, kararınız için bir etken olabilir. Birçok bina, fırtına, deprem, sel, patlama gibi doğal afetlere karşı dayanıksızdır. Zararın miktarı, acil durumun türüne ve binanın yapısına bağlıdır. Örneğin, modern fabrikalar ve iş hanları çelikle kaplanmışlardır ve yapısal olarak etraftaki diğer işyerlerinden daha sağlam olabilirler. Yine de büyük bir deprem ya da patlamada hemen hemen tüm yapılar etkilenecektir. Bazı binalar çökecek ve diğerleri de zarar görmüş bir halde olacaklardır.

KURTARMA OPERASYONLARI NASIL PLANLANIR?

Hayat kurtarmak için istekten daha fazlası gerekir. Eğitilmemiş kişiler, kendilerini ve kurtarmaya çalıştığı insanları tehlikeye atabilirler. Bu yüzden iş alanını, kurtarma konusunda yetiştirilmiş ve donanımlı insanlara bırakmak akıllıca olacaktır.

Eğer girişi izin gerektiren yerlerde de çalışmalarınız varsa, acil durum planlamanız her kısıtlı yere giriş için özel kurtarma prosedürü içermelidir.

TATBİKATLAR

  • Yerleşim planınız değişince,
  • Yeni çalışanlar işe alınınca,
  • İşyerine yeni ekipmanlar, malzemeler ve aletler gelince,
  • Binada değişikler yapılınca,
  • Acil durum prosedürleri yenilenince veya geliştirilince.

ACİL DURUM PLANINA TEHLİKELİ MADDELELERLE İLGİLİ EKLENMESİ GEREKENLER

Ne iş yapıyorsanız yapın, kolayca alev alabilen, patlayabilen, zehirli, zararlı, çürüyen, biyolojik, oksitlenebilen veya radyoaktif aletler gibi malzemeler sizi acil bir durumla karşı karşıya getirebilir.

Tehlikeli maddelerin kaynağı dışarısı da olabilir. Örneğin yakınlarda alev alan bir kimyasal fabrika, yolda kaza yapan bir petrol tankeri gibi…Bu kaynak sizin iş alanınızda da olabilir.

Kaynağı ne olursa olsun, bu etkenlerin çalışanlarınızın ve işinizin üstünde güçlü bir etkisi olabilir ve bu acil durum planlamanızda üzerinde durulması gereken bir konudur.

OSHA’nın (29 CFR 1910.1200) tehlikelerle ilgili standartı tehlikeli kimyasallar kullanan işverenlerin, çalışanların ulaşabilecekleri bir yerde üreticinin sağladığı Malzeme Güvenlik Bilgisi Dökümanları bulundurmaları gerekmektedir.

Yasalara göre, işyerinde kullanılan teklikeli maddelerin özellikleri ve sağlıkğa etkileri hakkında bilgilendirmelisiniz.

SONUÇ;

OSHA bu konuyu uygulamada kesinlik belirtmese de, planınızın geçerli olması için, binanızdaki başka şirketlerle veya işveren gruplarıyla işbirliği yapabilirsiniz. Bunun yanında, itfaiye gibi acil durum ekiplerinin de yardımcı olabileceğine inanı- yorsanız, Acil durum planlaması için bu tip organizasyonlarla işbirliği kurabilirsiniz. Böylece bu organizasyonların yapabileceklerini bilirsiniz ve onlarda sizin onlardan ne beklediğinizi öğrenir.

OSGB Tasarımı

İlgili Yayınlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla