Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği

Taşıma ve İstifleme Nasıl Olmalı Video

Taşıma ve İstifleme Nasıl Olmalı Video
Tamircin Burada

Taşıma ve İstifleme Nasıl Olmalı Videoda yapılanların yapılması, istifleme, taşıma kurallarına uymayacaktır.

Lojistik hizmetlerin bir ayağı olan depolama ve taşıma süreçleri bütün üretim ve hizmet sektörlerinin başarılı olmasında son derece önemli bir parçadır. Bu süreçte sağlık ve güvenliğin sağlanması tüm kurumların ve çalışanların görevleri arasındadır.

Taşıma ve İstifleme

Sektörde yaşanan kazaların en önemli sebebinin motorlu taşıtların kullanımı olduğu tespit edilmiştir. Sektörün doğası gereği zorunlu hızlı çalışma temposu, işyerlerinde trafik kurallarının belirlenmemiş olması ve düzensiz iş akışları ile bir araya gelince kazalar kaçınılmaz olmaktadır. Bu sebeple iş akışlarının belirlenmesi, trafik kuralları ve genel depo düzeninin sağlanması bu sektörde alınması gereken en önemli önlemlerdir.

Aşağıdaki videoda da izleyeceğiniz üzere, biraz gülümseten ancak düşündürmesi gereken durumları maalesef gözler önüne sermektedir.

Taşıma ve İstifleme Nasıl Olmalı Video



Malzemelerin Elle Kaldırılması ve Taşınması

Kas-iskelet sistemi hastalıkları, çalışma yaşamında en çok görülen meslek hastalığı olup pek çok çalışanı etkilemektedir. Kas-iskelet sistemi hastalıkları, genellikle bel ağrısı, boyun ağrısı ve üst ekstremite bozuklukları gibi sorunları içermektedir. Ağır kaldırma ve tekrarlayan düzenli hareketlerin yapılması gibi aktiviteleri içeren pek çok işte çalışanlarda, kas-iskelet sistemi hastalıkları görülebilmektedir.

Kas – iskelet sistemi hastalıklarını meydana getiren veya etkisini arttıran aktiviteler ve durumlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Tekrarlayan şekilde ağır yük kaldırılması Bükülme ve kıvrılma
  • Bir eylemin çok sık tekrarlanması Rahatsız edici çalışma pozisyonu Çok fazla kuvvet uygulamak
  • Statik bir pozisyonda uzun süre kuvvet uygulamak Ara vermeden çok uzun süre çalışmak
  • Olumsuz çalışma ortamı (örn. sıcak, soğuk)
  • Psikososyal faktörler (örneğin, fazla çalışma, işin bitirilme baskısı gibi)

Elle Taşıma Risklerinin Ortadan Kaldırılması


Neden İş Sağlığı ve Güvenliği


Üst ekstremite bozuklukları, ön kol, dirsek, el bileği, el ve parmaklar dahil olmak üzere omuz ve kol ile ilgili problemler olup, boyun ağrısını da içerebilir. Depolarda, zorlu veya tekrarlayan aktiviteler veya kötü duruşlar içeren çeşitli çalışma şekilleri, üst ekstremite bozukluklarına neden olabilmektedir.

Üst ekstremite bozuklukları ile çeşitli ilgili semptomlar (belirtiler) bulunmaktadır. Örneğin, hassasiyet, ağrı, sertlik, kolda zayıflık, karıncalanma, kramp veya şişlik bu semptomlar arasındadır. Belirtiler hafif gözükse bile asla göz ardı edilmemelidir.

Eğer depolama yapılan bölümde üst ekstremite bozukluklarına yol açabilecek çalışma şekilleri varsa risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Risk değerlendirmesi aşağıda belirtilen aşamaları kapsamalıdır;

Tanımlama;

Hangi faaliyetlerin, işyerinde üst ekstremite bozukluklarına yol açabileceği yapılan işler gözlemlenerek ve çalışanlarla konuşularak belirlenir. Ağır nesnelerin taşınması, zorlu yük şekilleri, yorucu itme ve çekme, omuz yüksekliğinin üzerinde istifleme, rahatsız edici çalışma pozisyonları, tekrarlayan işler (örn. Paketleme) ve aşırı güç kullanımına özellikle dikkat edilmelidir.


İş_Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri


Güvenli İstifleme Uygulama Rehberi 2

Ortadan kaldırma

Üst ekstremite bozukluğuna yol açma riski taşıyan çalışma şekilleri, ortadan kaldırılır veya başka bir çalışma şekli seçilir. Örneğin, yapılan işin mekanik yollarla yapılması (makineleştirilmesi) gibi…

Önleyici Tedbirler

Risk taşıyan çalışma şeklinin ortadan kaldırılamadığı veya otomatik hale getirilemediği durumlarda, yaralanma riskini azaltmak için uygun önleyici ve koruyucu önlemler alınır.

Semptomların (belirtilerin) kayıt altına alınması

Semptomların erken rapor edilmesi erken tanı, uygun tedavi ve rehabilitasyona olanak sağlar. Çalışanlara, üst ekstremite bozukluklarını erken bildirmeleri konusunda bilgi verilmelidir.

Bilgi ve Eğitim

Yükün elle taşındığı durumlarda yaralanma riski varsa, çalışanlara yükün ağırlığı ve özellikleri hakkında bilgi verilmelidir. Kaldırılan yükün ağırlığı hakkında bilgi vermek için yükün işaretlenmesi, yükün ağırlık merkezi belirli değilse ağır olan tarafın işaretlenmesi gibi yöntemler bilgi vermek için kullanılan yöntemler arasındadır.


Şapka Baret Nerelerde Kullanılmalıdır?


Çalışanların, sağlık ve güvenliklerini korumak için elle taşıma işinin nasıl yapılması gerektiğini anladığından emin olunmalıdır. Çalışanlara verilen eğitim, işyerinde yürütülen işlere özgü olmalı ve aşağıdaki öğeleri içermelidir;

  • Yükün doğru kaldırılması ve taşınması (Duruş, yerden kaldırma ve taşıma teknikleri)
  • Taşıma yardımcılarının doğru kullanımı
  • Bireysel kaldırma kapasitesini etkileyen faktörler
  • İşyeri temizlik ve düzeninin önemi
  • Potansiyel olarak tehlikeli yüklerin nasıl algılanabileceği İçeriği bilinmeyen yük olduğu durumlarda ne yapılacağı Kişisel koruyucu ekipmanın doğru kullanımı
  • Çalışma ortamının güvenli kalması için yapılması gerekenler

Güvenli İstifleme Uygulama Rehberi 3

 

Güvenli İstifleme Uygulama Rehberi 4
Doğru Elle Kaldırma Tekniği

Kafesli Yük Taşıyıcıları

Kafesler (konteynerler olarak da bilinir) depolama ve dağıtımda yaygın olarak kullanılır. Tamamen yüklendiğinde, kafesler genellikle 500 kg’a kadar yük taşıyabilir, ancak bazı üreticiler konteynerlerinin kapasitesini 700 kg’a kadar çıkarabilmektedir. Rulo kafesler, 1550 mm ila 1830 mm arasında değişen çeşitli yüksekliklerdedir.

Kafesli yük taşıyıcıları kullanılırken, kas-iskelet sistemi ve diğer yaralanmalar şu durumlardan kaynaklanır:

  • Kafeslerin özellikle yokuş yukarı eğimlerde, basamakların üzerinde veya düz olmayan zeminlerde itmek/çekmek
  • Kafesleri dengede tutmaya çalışmak
  • Kafeslerin yüklenmesi ve boşaltılması sırasında Madde tamamlanmamış
  • Elleri ve gövdenin diğer kısımlarını, kafes ile duvar arasında veya araç arasında sıkıştırmak
  • Tekerleklerin ayakları ezmesi
  • Kamyonlardan yükleme ve boşaltma sırasında, kafesin kamyondan veya yükleme platformundan düşmesi

Kafesli yük taşıyıcılarında, sağlık ve güvenlik risklerini önlemek için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • İtme/çekme kuvvetlerini azaltmak ve tekerlekleri yüzey kusurlarına karşı daha az hassas hale getirmek için büyük çaplı tekerleklerin kullanılması (örneğin, küçük bir basamağı aşmak için gereken kuvvet, 125 mm çapındaki bir tekerlek yerine 100 mm çapında bir tekerlek kullanılırsa, genellikle %12 ila 24 arasında artar)
  • Tekerlek malzemesinin seçimi (örneğin, poliüretan malzemeler, tekerleğin dönme direncini düşürür ve dökme demirden farklı olarak, zemine zarar vermez ve çok fazla gürültü meydana getirmez)
  • Tekerlek yataklarının bakımlı olması (bilyalı rulmanlar en az dönme direncine sahiptir)
  • Stabiliteyi arttırmak için, tekerleklerin kafeslerin köşelerine yakın olması Parmakların, sıkışma sonucu ezilmesini önlemek için kulplar (tutamaçlar) olması
  • Operatörün net bir görüşe sahip olmasını sağlamak için, maksimum yük yüksekliği belirten işaretler kullanılması
Güvenli İstifleme Uygulama Rehberi 5
Kafesli Yük Taşıyıcısı

Yazının ve videonun tüm hakları www.nedenisguvenligi.com‘a aittir. Telif hakları kanunu gereğince kopyalanamaz ve/veya farklı bir yerde kullanılamaz. Ancak alıntı yapıldığında link ve adres verilmek zorundadır.

OSGB Web Tasarımları

İlgili Yayınlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla