Türkiye'nin isg platformu
OSGB Hizmetleri

Neden İş Güvenliği Aralık 2018 Kataloğu

Neden İş Güvenliği Aralık 2018 Kataloğu

Neden İş Güvenliği Aralık 2018 Kataloğu ile amacımız, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği kültürünü yerleştirmektir.

Online İSg Eğitimi

Neden İş Güvenliği Komisyonu 31.08.2018 / 0019 sayılı kararı gereğinde, 2018 Eylül ayından itibaren, Türkiye’de ilk defa İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSG BÜLTENİ çıkartma kararı aldı. Çağrı Teknolojinin katkılarıyla hazırlanan bülten 2 aylık periyotlarda yayınlanacak ve isteyen herkes bu kataloğu arşivine ekleyebilecektir.

 

İçindekiler

Çağrı Tasarım Kampanya

Neden İş Güvenliği Aralık 2018 Kataloğu

Konular;

  1. Ödüllü İSG Yarışmalarında Ödül Kazananlar!
  2. İş Sağlığı ve Güvenliği ile “EYT” İlişkisi!
  3. ILO NEDİR? Türkiye’nin Onayladığı ILO Sözleşmeleri?
  4. Epidemiyoloji Nedir?
  5. İş Kazalarına Neden Olan Tehlikeli Hareketler
  6. İş Güvencesi ve İşe İade Davalarında Hukuki Süreç!
  7. 3 Adımda İş Kazalarını Önle
  8. İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik
  9. İSG Tanımları
  10. Asbest Tozlarının İnsan Sağlığı Üzerinde Etkileri
  11. Yaşama Verilen Değerin Bileşik Göstergesi
  12. Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü
  13. Makine Koruyucuları ve İş Güvenliği
  14. Zehirli Gazlar

 

Neden İş Güvenliği Aralık 2018 Kataloğu

İNDİRME LİNKİ


Neden İş Güvenliği

Konya İş Sağlığı ve Güvenliği Analizi

Yapılan analizlerde dünyada son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gözlemlenen olumlu gelişmeler neticesinde iş kazalarında ve iş cinayetlerinde hissedilir azalmalar yaşanırken, maalesef ülkemizde iş kazaları/iş cinayetleri artmaktadır. Ekonomik boyutu ile incelendiğinde ise, çalışanın iş yaparken aklının sadece işte olması gerekirken, asgari ücretle geçinmeye çalışan arkadaşlardan ne kadar verim alınabilir ki?

Ülkemizde yaşanan ve giderek artan iş kazaları, iş cinayetleri ne yazık ki bu konudaki ilgisizliği, insana verilen önemin yok denilecek kadar az; çağdaş çalışma ve yaşam koşullarına ulaşmak için daha çok uzun yıllara ihtiyacımızın olduğunu aşağıdaki analizleri incelediğimizde ortaya koyduğu aşikardır.

Bir güvenlik açığının ölçülebilen en büyük maliyeti, sadece çalışan olmaz. Kaybedilmiş bir beden veya zihinsel rehabilitasyon yılları, çalışanı tamamen yeni bir yaşam tarzına zorlayabilir. Bu tür olaylara nasıl fiyat koyacağımızı tanımlamak gerçekten zor olsa gerek. Görevlerini yerine getirirken yaşamını yitiren ya da  uzun soluklu yaralanmalar da kuşkusuz ekonomik olarak ölçülebildiğimizin ötesindedir. Yaşamını yitiren kişinin yanı sıra aile ve iş arkadaşları  da diğer paydaşlardır.

İlginizi Çekebilir!  İşverenin Onaylı Deftere Dair Yükümlülüğü Nedir?

Bu kazalar aynı zamanda şirketleri de etkilemektedir. İş kazası geçiren bir çalışan kayıp adam/saat anlamına gelmektedir. O nedenle bir şirket için bakıldığında giderler yalnızca verimlilik kaybı olarak ölçülmez, aynı zamanda kayıp iş gücü ve artan sigorta maliyetleri de etkilidir.

Şirketler için bir diğer önemli kayıp ise, iş kazalarının çokluğu nedeniyle oluşacak olan motivasyon bozukluğudur. Çalışanlar kendilerini güvende hissetmezlerse iş moralleri azalır ve çalışma istekleri düşecektir. Bu da işveren için olumsuz sonuçların doğmasına sebep olacaktır.

Bu nedenle çalışanlar mümkün olan en iyi işi yapmaya konsantre olabilmek için işlerini güvenli bir ortamda yapmak isterler. Sorumlu işverenler, güvenli bir işyerinin şirketin ana hattını geliştirdiğini kabul etmelidir. Hangi yönden bakarsanız bakın işi güvenli bir şekilde yürütmenin avantajları çoktur.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı :

  1. Çalışanlara en yüksek seviyede sağlıklı ortam sağlamak,
  2. Çalışma şartlarının olumsuz etkilerinden onları korumak,
  3. İş ve işçi arasında mümkün olan en iyi uyumu temin etmek,
  4. İşyerlerindeki rizikoları tamamen ortadan kaldırmak veya zararları en aza indirgemek,
  5. Oluşabilecek maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak,
  6. Çalışma verimini arttırmak.

İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerinin her ne sebeple olursa olsun ertelenmesi; iş kazalarına, meslek hastalıklarına ve iş cinayetlerine ORTAK OLMAKTIR!..

Korumak Tedavi Etmekten Daha Ucuzdur

Ülkemizde yüzbinin üzerinde meslek hastalığı yakalamamız gerekirken, Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerine yansıyan rakamlar her yıl maalesef birkaç yüzü geçememektedir. Türkiye İstatistik Kurumu, ülkemizde yılda dokuzyüz binin üzerinde meslek hastalığı ve işle ilgili hastalık ve yaralanma olduğunu ifade etmektedir. SGK rakamlarının düşüklüğü biraz da istatistik yöntemi hatasından kaynaklanmaktadır ama yine de meslek hastalıklarımızı tanıma konusunda başarılı olduğumuz söylenemez. Yani, hem çalışanlarımızı meslek hastalıklarından koruyamıyor, hem de meslek hastalıklarını saptayamıyoruz.

İlginizi Çekebilir!  Sendikalar Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Toplumun hemen her kesimini derinden etkileyen bu önemli sorunun sosyal ve yasal boyutlarıyla birlikte ele alınıp, çözümlenmesi gerekir. Meslek hastalıklarını tanımak ve önlemek sosyal devletin ve tüm ilgililerin vicdani bir sorumluluğudur. Çalışanın sağlıklı olma hakkına saygının gereğidir. Tanınmayan meslek hastalığı, haksız kazanç nedenidir, genel sağlık sigortasına ve topluma yüktür. Bildirimi zorunlu olan meslek hastalıkları, yasal tanı almadıkça, meslek hastalığı sayılmazlar.

Meslek hastalıklarını tanımanın ilk şartı, hastanın mesleğiyle ilgili sorgulamadır. Bu da “Ne iş yapıyorsunuz ?” sorusuyla başlar. İş sağlığı disiplininin babası sayılan İtalyan hekim Bernardino Ramazzini (1633-1714)’nin şu veciz sözleri, bugün maalesef hala geçerliliğini korumaktadır; “Hayret ve tereddüt ediyorum. Acaba, ilaç ve sinameki kokan muayenehane ve eczanelerde oturan bu azametli ve şık görüntülü doktorların burnuna işyerlerindeki pis kokulu şeyleri mi soksam, yoksa onları bu çukurları görmeye mi davet etsem?”

Total
0
Shares
1 yorum
  1. Hazırlayan herkese içten teşekkürler. Emeklerinin inşallah boşa gitmez. Tüm kataloglarınızı çalışan arkadaşlara gönderiyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen − two =

Önceki Yayın
Biyolojik izleme değerleri

Kimyasal Maddelerle Çalışanlarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Sonraki Yayın
Akustik, Ses ve Gürültü

Gürültü Maruziyeti

İlgili Yayınlar
Total
0
Share