İşverenin Sorumlulukları Nelerdir? İşverenin sorumlulukları nelerdir? Olası bir iş kazası sadece çalışana zarar vermez. İş kazası geçiren bir çalışan işveren için kayıp adam/saat anlamına gelir. O nedenle işveren gözüyle bakıldığında kaza hem verimliliği düşürür hem de kayıp iş gücü ve …
Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları, çalışanlar, çalışma sırasında tüm iş güvenliği uyarı levha ve işaretlerine, talimatlara uyulmalıdır Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları Tüm çalışanlar, yapılan işle ilgili güvenlik tedbirlerinde şüpheye düştüklerinde, gördüğü her türlü güvensiz uygulamaları veya hasarları …
Çalışma Yeri Ergonomisi Çalışma yeri ergonomisi, bir iş sistemi içinde insanın görevlendirildiği alandır. Çevre koşulları ise, iş sistemini etkileyen ve bazı durumlarda da iş sistemi tarafından üretilen fiziksel (aydınlatma, gürültü, ısı vb.), örgütsel (çalışma süreleri vb.) ve sosyal (ücretlendirme vb.) …
Tozların Tehlike Kaynakları, İşyerindeki toz maruziyetinin başlıca tozlu veya toz halindeki materyallerin işlenmesinden kaynaklandığı alan/sektör örnekleri inşaat endüstrisi, madencilik, doğal taş, çakıl, kum, kireç, seramik ve cam endüstrilerini ve dökümhaneleri içerir. Toz, çeşitli büyüklükteki katı taneler için kullanılan genel …
Ergonominin 7 Basit Kuralı ile insanda bir yaşam biçimi felsefesi oluşumu sağlanabilir. Yapılan iş çalışan işçinin boyuna göre olmalıdır Çalışma sırasında işçinin gereksinim duyduğu her şey elinin kolunun yetişeceği mesafede olmalıdır En ufak hareketle gerekli malzemeyi alabilecek şekilde dizayn edilmelidir …
İş Güvenliğinde Tehlikeli Hareketler, iş güvenliği sorumlularının özellikle “Tehlikeli Hareketler” üzerinde yoğunlaşmalarının gereğini açıkça göstermektedir Bir işletmede yürütülecek iş güvenliği çalışmalarında göz önünde tutulması ve dikkate alınması gereken kurallara iş güvenliği temel prensipleri denir. Bu prensipler bilimsel bir çalışma çerçevesinde yürütüldüğü takdirde …
Temel İş Sağlığı Hizmetleri İçeriği ve Etkinlikleri, içeriğinden önce (TİSH) kavramının tanımlanması, temellerini 1978 WHO Alma Ata Deklarasyonu’ndan almaktadır ve Deklarasyon’un 4. maddesinde şu şekilde bir ifade yer almaktadır: “Temel sağlık bakımı; uygulamalı, bilimsel olarak sağlam ve sosyal olarak kabul …
Dünyadaki toplam 3 milyar çalışanın % 80’den fazlası, iş sağlığı hizmetleri (İSH) olmadan çalışmaktadır. ILO, WHO gibi bazı yetkili kurumlar ile birçok meslek örgütleri ve işçi sendikaların bu tür hizmetlere ihtiyaç duyulduğunu son 20-30 yıldır vurgulamalarına rağmen durum aynı kalmıştır. …
Risk Değerlendirmeleri Nasıl Yapılmalı? Planlama, sınıflama, veri toplama, tehlikeleri tanımlama, risk belirleme ve önleme yapılarak yapılmalıdır. Kaza; ani, istenmeyen ve planlanmamış, genellikle ölüm, yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan bir olaydır veya önceden bilinmeyen istem dışı bir olgu sonrası meydana gelip …