Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği

Teknik eleman kimdir ?

Teknik eleman kimdir ?

Teknik eleman; teknik öğretmen, fizikçi, kimyager ve biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını kapsar.

Teknik eleman

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 3. Maddesi, S bendine göre teknik eleman;

(Değişik: 12/7/2013-6495/101 md.) Teknik eleman: Teknik öğretmen, fizikçi, kimyager ve biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını ifade ediyor. Dolayısıyla, İktisat, Ekonomi, İşletme Bölümlerini Bitirenler iş güvenliği uzmanı olamıyor.


Malatya İş Sağlığı ve Güvenliği Analizi


İktisat, Ekonomi, İşletme Bölümlerini Bitirenler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?

İş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip olmak için yüksek öğrenim süresince belli bir eğitim müfredatının tamamlanmış olması gerekmektedir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince mühendis, mimar veya teknik elemanlar iş güvenliği uzmanı olabilmektedir. Teknik eleman tanımı da teknik öğretmen, fizikçi, kimyager ve biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını kapsamaktadır.

Dolayısıyla iktisat, ekonomi, işletme bölümlerini bitirenler İş Güvenliği Uzmanı olamamaktadır


Kütahya İş Sağlığı ve Güvenliği Analizi


OSGB Hizmetleri

Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?

29.12.2012 /28512 sayılı kanunda da belirtildiği üzere; Üniversitelerin mühendislik, mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanlar (teknik öğretmen, kimyager, fizikçi, biyolog) ile iş sağlığı ve güvenliği programından eğitim alan kişiler İş Güvenliği Uzmanı olabiliyor. Uzman adaylarının 180 saati teorik, 40 saati pratik olmak kaydıyla toplam 220 saatlik eğitim programı alması gerekiyor. ( 90 saati uzaktan eğitim olabiliyor).

İş Güvenliği uzmanları A, B veya C sınıfı belgelere sahip olabilir. Bu belgeler tehlikenin sınıflandırılmasına göre verilmektedir; Az tehlikeli işlere C Sınıfı, tehlikeli işlere B Sınıfı, çok tehlikeli işlere ise A sınıfı belgelendirme yapılıyor

A sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur?


Konya İş Sağlığı ve Güvenliği Analizi


 

B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlara bu belge veriliyor.

Yine Mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunlarından; iş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında doktora yapmış olanlara da A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı belgesi verilir.

B sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur?

C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendis veya mimarlar (tüm mimarlık fakültesi mezuları) ile teknik elemanlara bu belge veriliyor.


Kırşehir İş Sağlığı ve Güvenliği Analizi


 

Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği programında yüksek lisans yapmış mühendis veya mimarlar ile teknik elemanlardan B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için yapılacak sınavda başarılı olanlara da aynı belge verilir.

C sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur?

C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendis veya mimar ile teknik elemanlara bu belge veriliyor.

Üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği lisans programını tamamlayanlarda yapılacak sınavda başarılı olurlarsa C sınıfı belgeyi almaya hak kazanıyor.


Kırklareli İş Sağlığı ve Güvenliği Analizi


 

İlgili Yayınlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla