Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği

511 bin iş kazasının 11 bini madenlerde yaşanmış

511 bin iş kazasının 11 bini madenlerde yaşanmış
Tamircin Burada

2014 yılında Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği büyük facianın ardından yaklaşık 9 yıl geçmesine rağmen maden ocaklarında iş güvenliği ve gerekli tedbirlerin alınmadığı 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın’da 41 işçinin hayatını kaybettiği acı olaydan sonra tekrar gün yüzüne çıkmıştı.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü sebebiyle açıklamada bulunan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, son yıllarda madenlerde yaralamalı veya ölümlü iş kazalarının arttığını dile getirerek, madenlerdeki iş güvenliği ve tedbir konuları tekrar gündeme taşıdı.

“GEÇEN YIL İŞ KAZALARININ ÖNEMLİ BİR KISMI MADEN OCAKLARINDA YAŞANMIŞ”

2014 yılında bu yana Soma başta olmak üzere Ermenek, Zonguldak, Şırnak ve en son Bartın’daki maden ocaklarında yaşanan facialar sebebiyle yüzlerce maden işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden CHP’li Bakırlıoğlu şu ifadelere yer verdi:

“Soma faciasından ders alınmadığı için Bartın’da 41 madencinin hayatını kaybetti. Ülkemizde iş kazası sayısı her yıl artmaktadır. Madencilik sektörü ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarında önemli yer tutmaktadır. SGK verilerine göre 2021 yılında 1417 işçinin iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle öldüğü, 511 bin iş kazasının 11 bini kömür ocaklarında yaşandığını görüyoruz.  Yine SGK’dan aldığım bilgilere göre, 2021 yılında Manisa’da meydana gelen 17 bin 766 iş kazasının 2 bin 359’u kömür ve linyit çıkarılan iş yerlerinde meydana gelmiş.

Görüldüğü üzere kömür ve linyit ocaklarındaki her beş kazadan birisi Soma’da meydana gelmiş. Bu rakamlar madencilik sektöründe madenciler için ölüm riskinin hala devam ettiğini gösteriyor. Kısacası geçen yıl iş kazalarının önemli bir kısmı maden ocaklarında yaşanmış.”

511 bin iş kazasının 11 bini madenlerde yaşanmış 1

“ÖZEL MADENLERDE ÖLÜM ORANI 16 KAT FAZLA”

TBMM Sanayi Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi olan CHP’li Bakırlıoğlu, özel madencilik işletmelerinde iş kazalarının artık ölümle sonuçlandığını ve bunun en büyük sebebinin denetimsizlik olduğunu ifade etti.

CHP’li Bakırlıoğlu konuyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti: “Özel madenlerde işçi ölümleri oranının, kamu madenlerinden 16 kat daha fazla olması denetim eksikliği, kar hırsı ve üretim zorlamasının bir sonucu olduğunu göstermektedir. İş cinayetlerinde ölen işçilerin çok büyük kısmının sendikasız olması, işçi örgütlenmelerinin olmadığı yerlerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yeterince alınmadığını gösteriyor.

Dünyada gelişen madencilik sektöründe kazalar ve ölümler en aza indirilirken, ülkemizde artan ölümler, iş cinayetlerine dönüşmüştür. Türkiye’de madencilik sektöründe 2010-2020 yılları arasında meydana elen iş kazası sayısı ABD’den 7 kat daha fazla. İş kazalarındaki ölüm hızı yani 100 bin işçi başına düşen ölüm sayısı Türkiye’de 44 iken bu rakam ABD’de 14. İktidarın ‘Bizi kıskanıyorlar’ dedikleri ülkelerdeki sayı böyle. Bu nasıl bir kıskançlıktır anlam veremedik.”


Yargıtay’dan emsal tebligat kararı


 

“İŞÇİLER CAN GÜVENLİĞİ KORKUSU OLMADAN MADENLERE İNMELİ”

Madencilik sektöründe yaşanan sorunların sadece 4 Aralık Dünya Madencilik Günü gibi özel günlerde gündeme gelmemesi gerektiğinin altını çizen CHP’li Bakırlıoğlu son olarak şu ifadelere yer verdi: “Yaşanan sorun sadece özel günlerde gündeme getireceğimiz bir konu değil. Çünkü ülkemizde özellikle maden ocaklarında meydana gelen iş cinayetleri her geçen gün artıyor. Bu durum madenlerde tedbirsizliğin, iş sağlığı ve güvenliğinin alınmadığını gösteriyor.

Maden işçisi artık ‘Bugünde güneşi görebilecek miyim?’ korkusuyla yaşamamalı. Ekmeğini taştan çıkartan maden işçilerimiz artık can güvenliği korkusu olmadan madenlere inmeli. Ülkemizde iş cinayetlerinin son bulmasını, doğal kaynakların, madenlerin ve su kaynaklarının ulusal çıkarlar ve toplum yararına, ekonomik kriterler ve çevreye duyarlılık ilkeleri çerçevesinde, en rasyonel ve verimli şekilde değerlendirilmesini arzu ediyoruz.”

OSGB Tasarımı

İlgili Yayınlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla