İstanbul iş cinayetleri ve iş kazaları sonucu yitirilen insan yaşamlarının değerini ölçmek ve hiç bir maddi değerle karşılaştırmak olanaklı değildir.
İstanbul ve bölgelerinde yaşanan iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirenleri rahmetle anıyoruz..
İş kazası geçiren bir çalışan kayıp adam/saat anlamına gelmektedir. O nedenle bir şirket için bakıldığında giderler yalnızca verimlilik kaybı olarak ölçülmez. Aynı zamanda kayıp iş gücü ve artan sigorta maliyetleri de etkilidir. Şirketler için bir diğer önemli kayıp ise, iş kazalarının çokluğu nedeniyle oluşacak olan motivasyon bozukluğudur. Çalışanlar kendilerini güvende hissetmezlerse iş moralleri azalır ve çalışma istekleri düşer. Bu da işveren için olumsuz sonuçların doğmasına sebep olacaktır.
İş sağlığı ve güvenliği bütün çalışanları ilgilendiren, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biridir. İş güvenliğine ilişkin göstergeler, temel insan hakları, çalışma yaşamı ve ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin önemli bir verileri içerisinde saklıyor.
Ölümlü iş kazalarında Türkiye, Avrupa’da hala ilk sırada yer alıyor. Ayrıca iş kazası sonucu geçici iş göremezlik nedeniyle iş gücü kayıplarının maliyeti rakamlarla ifade edilemez boyutlara ulaştı. Böyle olunca biz hala 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Kanunu’nu 2012 yılından bu yana tam anlamıyla devreye alamadık.
İstanbul‘da iş cinayetleri ve iş kazalarında zirvedeki yerimizden çıkmak için işverenler ve idare görevlerini tam anlamıyla yapmalıdır. Bununla birlikte çalışanlar ise İSG kurallarına mutlaka uymalıdır.
“Önlenebilir kazalar bizim ihmalimiz nedeniyle önlenmezse, cinayetten farkı yoktur”.