Elle yük taşırken, sırtınızı bükmekten ve eğmekten kaçının, sırtınızı daima dik ve yükü olduğunca vücudunuza yakın tutun
Elle yük taşıma bir ya da birden fazla çalışan tarafından yapılan işlemlerden herhangi biridir. Bir yükü kaldırmak, tutmak, yere koymak, itmek, çekmek, taşımak veya hareket ettirmek… Bunların hepsi bu kategoriye girer.
Araçların, kutu veya sandıkların yüklenmesi ve boşaltılması; takım, alet ve malzemelerin bir yerden diğerine taşınması; fotokopi makinesine kağıt yüklenmesi veya yüksek bir raftan klasör alınması; bir hastanın yataktan kaldırılması ya da hastanın tekerlekli sandalyeye taşınması gibi hareketler iş hayatında görülen tipik elle taşıma faaliyetleridir. Benzer şekilde alışverişten sonra malzemelerin mutfağa taşınması; temizlik sırasında eşyaların ya da kovaların kaldırılması; bahçe düzenlemesi için el arabası ile malzeme taşınması ya da sadece kollarla bir çocuğun tutulması gibi faaliyetler de sosyal hayatta elle taşıma işinin gerçekleştirildiği durumlara örnek olarak verilebilir.
Elle Yük Taşırken Bunları Yapmayın!
Yukarıdaki videodan da anlaşılacağı üzere elle taşıma işi çok basit bir faaliyet gibi gözükse de hem sosyal hayatta hem de çalışma hayatında önemli bir yer almış durumda.
Elle Taşıma İşlerinde Risk Analizi
- Taşıma : Yükün, alındığı yer ile bırakılacağı yer arasında en az 5 metre mesafe bulunması
- Tutma : Yükün, alınması sonrası, bırakılana dek en az 5 saniye süre geçmesi
- Kaldırma : Yükün bir yerden alınıp başka bir yere bırakılması arasında 5 saniyeden az süre geçmesi
- İtme/Çekme : Yük taşınırken, zeminle veya yardımcı araçla temasının tamamen kesilmemiş olması
- Kompleks elle taşıma işleri : Kazma veya kürek ile yapılan çalışmalar gibi…
- Çalışılan Ortamın Özellikleri : Çalışılan yer, işi yapmak için yeterli genişlik ve yükseklikte değil ise, Zeminin düz olmamasından kaynaklanan düşme veya kayma tehlikesi varsa ve zemin veya üzerinde durulan yer dengesiz ise ve sıcaklık, nem veya havalandırma uygun değil ise risk değerlendirme yöntemleri kullanılamaz, risk analizi gerektirir.
Elle taşıma işleri risk analizi hususu kapsamında çeşitli araştırmalar bulunuyor. Örneğin; NIOSH tarafından yayınlanan yük kaldırma ile ilgili rehberde, ideal koşullarda kullanılması tavsiye edilen standart değerler şu şekilde sıralanıyor:
– Erkek için 30 kg
– Kadın için 20 kg
– Revize NIOSH standart değeri ise erkek ve kadın için 23 kg
Elle Taşımada Riskleri Azaltacak Önlemler
- Öne ya da arkaya doğru eğilebilmek için bastığınız zemini yeterince kavrayabildiğinizden emin olmalısınız.
- Sırtınızı bükmekten ve eğmekten kaçınmalısınız.
- Tutacağınız nesnelerin tutmak için bir sapı/tutacağı olmalı ve böylece güç uygulamak için ellerinizi kullanabilmelisiniz.
- Elle taşıma işleri mümkün olduğu kadar tek bir düzlemde yapılmalıdır. Dik yokuşlarda elle taşıma işinden kaçınılmalıdır.
- Tutacakların yükseklikleri omuzlarınızla beliniz arasında olmalı ki düzgün ve doğal bir pozisyonda itme/çekme işlemini yapabilesiniz.
- Tutacaklar iyi korunmuş olmalı ve böylece tekerler uygun boyda olmalı ve sorunsuz dönebilmeli
- Zemin sert, her yerde eşit ve temiz olmalı.
- Eğer elle taşıma işleminden kaçınmak mümkün değilse, vinç, asma yük arabası/el arabası, ve vakumlu kaldırma araçları gibi destekleyici araçlar kullanın.
- İş rotasyonu ve yeterli uzunluktaki molalar gibi organizasyonel tedbirler sadece elle taşımaya ilişkin riskleri ortadan kaldırmanın ya da azaltmanın mümkün olmadığı durumlarda değerlendirilmelidir.
- Çalışanlarınıza, elle taşıma işleminin riskleri ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili bilgi ve ekipmanların kullanımı ve doğru taşıma teknikleri konusunda eğitim verin.
- Ayaklarınızı ve vücudunuzu yükün üzerine gelecek şekilde yerleştirin.
- Yükü kaldırırken bacak kaslarınızı kullanın.
- Sırtınızı dik tutun.
- Yükü olduğunca vücudunuza yakın tutun.
- Yükü kaldırırken ve taşırken kollarınızı düz ve aşağı doğru dönmüş bir pozisyonda tutun.
- Tek kişi ile gerçekleştirilemeyecek elle taşıma işlerinde arkadaşlarınızdan yardım alın.