
Kastamonu‘nun Cide ilçesinde bir şahıs, babasına ait binanın boya işlerini yapan işçilere kıyafetlerini değiştirdikleri sırada pompalı tüfekle ateş etti. Olayda 1 işçi öldü, 1 işçi ise yaralandı.
Olay, Kastamonu’nun Cide ilçesine bağlı Çamaltı köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 3 katlı binanın boya işlerini yapan Abdurrahman Birgün (47) ve Hamit Oran (33), işe başlamak için binanın bodrum katında kıyafetlerini değiştirmek istedi. Bu sırada ev sahibinin oğlu Serhat O. (35), işçilerin kıyafetlerini değiştirdiği odaya gelerek öğrenilemeyen sebeple işçilere pompalı tüfekle ateş etti. Vücuduna 2 mermi isabet eden Abdurrahman Birgün ile arkadaşı Hamit Oran yaralandı.
Yaralılar, olay yerine çağrılan sağlık ekiplerince Cide Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan ve yaşanan olayda ağır yaralanan Abdurrahman Birgün, kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Olayın ardından Kastamonu Cide İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, silahlı saldırıyı gerçekleştirdiği ileri sürülen Serhat O.’yu gözaltına aldı. Ayrıca olayın yaşandığı binada da jandarma ekipleri, güvenlik önlemleri alarak incelemelerde bulundu. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
Batman’dan çalışmak için geldiğini ve inşaat işçisi olduğunu söyleyen Hamit Oran, “Sabah benden bir tane sigara istedi. Bende sigarayı sarıp verdim. Bodrum katında üstümüzü değiştiriyorduk. İş elbiselerimizi giyiyorduk. Bir baktım kapıda duruyor, elinde pompalı tüfek var, ne olduğumuzu anlamadan rastgele ateş etti. Ondan sonra ben şoka uğradım. Ne için sıktı, niye sıktı, sebep nedir bunu öğrenmek istiyoruz. Aramızda herhangi bir şekilde bir olay yaşanmadı. Sonuçta biz çalışıyoruz, ekmek davası için gelmişiz. Aniden gelip odaya ateş etmeye başladı” dedi.
Aralarında herhangi bir şekilde tartışma olmadığını söyleyen Oran, “Aramızda herhangi bir şekilde tartışma olmadı. Ne söyleniyorsa iftira atıyorlar. Arkadaş gelip direkt olarak odada bize ateş etmeye başladı. Biz, oraya çalışmaya gittik. Arkadaşımı kaybettim, benim de durumum bu şekilde, ben olayı ucuz atlattım. Arkadaşımın 4 tane çocuğu vardı, 1 tanesi yatalak çocuğunun, engelliydi” diye konuştu. –
Türkiye'de İş Cinayetleri – 2022
Neden İş Güvenliği arşivindeki doğrulanmış tekil ölümlü iş kazaları ile SGK'nın resmî yıllık verileri ayrı veri akışları olarak gösterilir.
Hayatını Kaybedenlerin İllere Göre Dağılımı
Hayatını Kaybedenlerin Nedenlerine Göre Dağılımı
Hayatını Kaybedenler – Yaş Grupları
SGK Sapma Gruplarına Göre NİG Olayları
2022 Yılında Son İş Cinayetleri
- Gaziantep’te iş cinayeti: İnşaatın beşinci katından düşen Mehmet Gültekin yaşamını yitirdi31.12.2022 • Gaziantep
- Bursa’da iş cinayeti: Maden kazasında Abdullah Şahin hayatını kaybetti31.12.2022 • Bursa
- İzmir’de vinç kazasında 6 işçi hayatını kaybetti: Çoklu ihmaller zinciri31.12.2022 • İzmir
- İzmir’de petrokimya tesisinde gaz sızıntısından etkilenen işçi hayatını kaybetti31.12.2022 • İzmir
- Isparta’da iş cinayeti: Çatıdan düşen Hasan Armağan hayatını kaybetti29.12.2022 • Isparta
- Şanlıurfa’da iş cinayeti: İş makinesinin altında kalan Mehmet Akbalık yaşamını yitirdi29.12.2022 • Şanlıurfa
- Bursa’da iş cinayeti: İnşaattan düşen Hasan Soylu yaşamını yitirdi28.12.2022 • Bursa
- İstanbul’da iş cinayeti: Kafasına yük asansörü çarpan işçi hayatını kaybetti26.12.2022 • İstanbul
- Gümüşhane’de iş cinayeti: Üzerine kepçe kovası düşen Kani Önen hayatını kaybetti26.12.2022 • Gümüşhane
- İzmir’de iş cinayeti: vinç ile bina kolonu arasında sıkışan Ayhan Yıldırım yaşamını kaybetti26.12.2022 • İzmir
2021–2026 NİG ↔ SGK Yıllık Karşılaştırma
| Yıl | NİG Olay | NİG Ölüm | SGK Ölüm (4/a+4/b) | Fark | NİG / SGK |
|---|---|---|---|---|---|
| 2021 | 208 | 223 | 1.394 | -1.171 | 16,0% |
| 2022 | 232 | 284 | 1.520 | -1.236 | 18,7% |
| 2023 | 216 | 234 | 1.972 | -1.738 | 11,9% |
| 2024 | 356 | 423 | 1.905 | -1.482 | 22,2% |
| 2025 | 314 | 430 | 1.944 | -1.514 | 22,1% |
| 2026 | 226 | 240 | Veri yayımlanmadı | — | — |
Kaynak ve metodoloji: NİG verileri Neden İş Güvenliği'nde yayınlanan ve olay bazında sınıflandırılan İş Cinayetleri kayıtlarından oluşturulur; mükerrerler, aynı olayın takip haberleri ve editörün istatistik dışı bıraktığı kayıtlar ayrıca sayılmaz. SGK karşılaştırma verisi SGK İstatistik Yıllıklarından alınır. 2026 SGK yıllık verisi yayımlanıncaya kadar karşılaştırmada boş bırakılır.
