Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği

Adana’da kule vinç kazalarında iki işçi hayatını kaybetti

Adana’da kule vinç kazalarında iki işçi hayatını kaybetti

ADANA’da devrilen kule vincin altında kalarak hayatını kaybeden Bülent Temli’nin (37), arkadaşı Görkem Harbi’nin de (23) aynı konut inşaatı şantiyesinde yine vincin devrilmesi sonucu öldüğü ortaya çıktı. Görkem Harbi’nin babası Özgür Harbi (48), “Kazaların sorumluları hiçbir ceza almadı. Adalet varsa, adil bir şekilde cezalarını çekmelerini istiyorum” dedi.

Adana’da kule vinç kazaları

Seyhan ilçesi Karakuyu Mahallesi’ndeki konut inşaatı şantiyesinde, 6 Kasım’daki çalışma sırasında kule vinçlerden biri devrildi. İşçilerin panikle kaçtığı alana düşen vincin operatörü Bülent Temli, ağır yaralandı. O anlar, cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. İlk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırılan Temli, kurtarılamadı.

KOMŞU, ARKADAŞ OLDUKLARI ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan aynı şantiyede 16 Ağustos’ta bir kule vincin daha devrildiği, o kazada da vinç operatörü Görkem Harbi’nin hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Temli ile Harbi’nin, Ceyhan ilçesine bağlı kırsal Hamitbeybucağı Mahallesi’nden komşu oldukları öğrenildi. Diğer yandan Görkem Harbi’nin kule vinç montajcısı babası Özgür Harbi, Bülent Temli’nin hayatını kaybettiği şantiyeye gitti.

‘OĞLUM 1,5 YILLIK VİNÇ OPERATÖRÜYDÜ’

Oğlu ve Temli’nin izin günlerinde birlikte vakit geçirdiklerini anlatan Özgür Harbi, “Oğlum 1,5 yıllık ehliyetli bir vinç operatörüydü. Ölüm haberini aldığımda Hatay’daki bir şantiyede makine kuruyordum. Şantiyeye yetişemedim, direkt cenazesine gittim. Yaklaşık 50 gün işe gidemedim ancak üniversite öğrencisi bir kızım daha var, yaşamak zorundayız” diye konuştu.

‘DAHA KAÇ KİŞİ ÖLECEK’

Şantiyelerdeki güvenlik tedbirlerinin sıkılaştırılmasını isteyen Özgür Harbi, “Oğlumu kaybettiğim bu şantiyedeki makinelerin hepsinde kurulum hatası var. Ben de bu işi yapıyorum. Vinçlerdeki beton ve raylar sabitlenmemiş. Kazaların sorumluları hiçbir ceza almadı. Adalet varsa, adil bir şekilde cezalarını çekmelerini istiyorum. Daha kaç kişi ölecek?” dedi.

Adana iş güvenliği raporu

Adana’da yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları

Adana iş sağlığı ve güvenliği verilerine göre; 2013’den bu yana 68.912 iş kazası, 438 iş cinayeti yaşanmış, 37 kişiye meslek hastalığı tanısı konmuştur. 2023 yılında iş kazası geçiren kişi sayısı 11.931 olmuş, kayıp gün sayısı ise 95.608 olarak kayıtlara girmiştir. Bununla birlikte, 2023 yılında 1’i kadın 45 kişi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirmiştir. Yine 2023 yılında 3 kişiye meslek hastalığı tanısı konmuştur.

Adana, 2023 yılında kendi bölgesinde 11.931 iş kazası ile, tüm zamanların iş kazası rekorunu kırdı.

OSGB Tasarımı

İlgili Yayınlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla