İSG Eğitimi: Tavan Vinçlerinde İş Güvenliği
Vinçlerle Güvenli Çalışma
İSG Eğitimi: Tavan Vinçlerinde İş Güvenliği ile verimlilikte artış sağlarken, zaman kaybı, maliyet ve personelde yorgunluk konusunda azalma görülmesini sağlanabilir.
İnsanların kendi güçleri ile yerinden kaldırıp taşıyamayacağı yüklerin bir yerden belirli mesafedeki diğer bir yere kaldırılıp götürülmesi, yerleştirilmesi için asırlardan beri çeşitli tip ve kapasitedeki kaldırma ve taşıma araçları kullanılmıştır.
Endüstrinin gitgide büyümekte olduğu günümüzde bu işlemler her işyerinde yapılmakta ve bu sayede yük kaldırma ve taşıma işleri kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu süreçler verimlilikte artış sağlarken, zaman kaybı, maliyet ve personelde yorgunluk konusunda azalma görülmesini sağlamıştır. Kaldırma araçlarında gerçekleştirilen işlerde, yüklerin yüksekte taşınması sırasında oluşacak kaza zararlarının zemin üzerindeki taşınması sırasındaki kaza zararlarına göre çok daha fazla olacağı açıktır
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinde bu haftaki konumuz Tavan Vinçlerinde İş Güvenliği ve Önlemleri hakkında olacaktır. On-line sınava girmeden önce aşağıdaki eğitimi tamamlamanızı öneriyoruz. Amacımız İSG kültürünü siz değerli kullanıcılarımıza hissettirmek. Kazasız günler temennisiyle…
İş Sağlığı ve Güvenliği Tavan Vinçleri Eğitim Konuları;
- Tavan Vinçleri Tanım
- Mevzuat
- İş Kazaları İstatistikleri
- Bağlama Elemanları
- Vinç Çeşitleri
- Vinç Kullanımlarında Güvenlik
- Vinç Bakımları
- Video ve Görseller
Kapsamlı ve Sertifikalı çalışan eğitimlerine Online İSG Eğitimi uygulamasından ulaşabilirsiniz.

Bu süreli bir testtir. Soru başına 30 saniye verilir. Hazırsanız başlayalım!
Bir kaldırma makinesinde 6 işçi görevli ise kaldırma makinesi operatörüne bunlardan kaç tanesi manevracı (işaretçi) olarak işaret vermelidir?

Vinçlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Vinçlerin kullanımı ve bakımında yasal mevzuat aşağıdakilerden hangisidir?

Aşağıdakilerden hangisi İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkili kişiyi ifade eder

OSHA’nın iş kazaları raporuna göre vinçlerde en çok yaşanan iş kazası türü aşağıdakilerden hangisidir?

Aşağıdakilerden hangisi tavan vinci çeşitlerinden birisi değildir?

Aşağıdakilerden hangisi bakımda alınacak güvenlik önlemlerini içerir?

I- İp halatları her türlü ortamda saklanabilir.
II- Islak ip halatları kurutulmalıdır.
III- Kirli ip halatları yıkanıp kurutulmalıdır.
Vinçlerde kullanılan ip halatlarının kullanımı, saklanması ve bakımı ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Aşağıdakilerden hangisi yük kaldırma sırasındaki güvenlik önlemleri arasında gösterilemez?

I- Açık havada çalışan vinçlerin kabinlerinde en az 2 personel olmalıdır
II- Yük üzerine yalnızca görevli kimseler binmelidir.
III- Hiç bir kimsenin halatlara asılmasına izin verilmemelidir.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri vinçlerle ilgili alınması gerekli güvenlik tedbirlerindendir

Sonuçlarınızı paylaşın:
Sonucu görmek için giriş yapmalısınız
Ülkemizde yaşanan ve giderek artan iş kazaları, iş cinayetleri ne yazık ki bu konudaki ilgisizliği, insana verilen önemin yok denilecek kadar az; çağdaş çalışma ve yaşam koşullarına ulaşmak için daha çok uzun yıllara ihtiyacımızın olduğunu aşağıdaki analizleri incelediğimizde ortaya koyduğu aşikardır.
Bir güvenlik açığının ölçülebilen en büyük maliyeti, sadece çalışan olmaz. Kaybedilmiş bir beden veya zihinsel rehabilitasyon yılları, çalışanı tamamen yeni bir yaşam tarzına zorlayabilir. Bu tür olaylara nasıl fiyat koyacağımızı tanımlamak gerçekten zor olsa gerek. Görevlerini yerine getirirken yaşamını yitiren ya da uzun soluklu yaralanmalar da kuşkusuz ekonomik olarak ölçülebildiğimizin ötesindedir. Yaşamını yitiren kişinin yanı sıra aile ve iş arkadaşları da diğer paydaşlardır.
Bu kazalar aynı zamanda şirketleri de etkilemektedir. İş kazası geçiren bir çalışan kayıp adam/saat anlamına gelmektedir. O nedenle bir şirket için bakıldığında giderler yalnızca verimlilik kaybı olarak ölçülmez, aynı zamanda kayıp iş gücü ve artan sigorta maliyetleri de etkilidir.
Şirketler için bir diğer önemli kayıp ise, iş kazalarının çokluğu nedeniyle oluşacak olan motivasyon bozukluğudur. Çalışanlar kendilerini güvende hissetmezlerse iş moralleri azalır ve çalışma istekleri düşecektir. Bu da işveren için olumsuz sonuçların doğmasına sebep olacaktır.
Bu nedenle çalışanlar mümkün olan en iyi işi yapmaya konsantre olabilmek için işlerini güvenli bir ortamda yapmak isterler. Sorumlu işverenler, güvenli bir işyerinin şirketin ana hattını geliştirdiğini kabul etmelidir. Hangi yönden bakarsanız bakın işi güvenli bir şekilde yürütmenin avantajları çoktur.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı :
- Çalışanlara en yüksek seviyede sağlıklı ortam sağlamak,
- Çalışma şartlarının olumsuz etkilerinden onları korumak,
- İş ve işçi arasında mümkün olan en iyi uyumu temin etmek,
- İşyerlerindeki rizikoları tamamen ortadan kaldırmak veya zararları en aza indirgemek,
- Oluşabilecek maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak,
- Çalışma verimini arttırmak.