İş Sağlığı ve Güvenliği
Neden İş Güvenliği

Eskişehir’de yangına müdahale eden 10 işçi hayatını kaybetti

En sıcak günlerini yaşayan yurtta ciğerlerimiz yanmaya devam ediyor; Sakarya, Bilecik ve Karabük’ten peş peşe kötü haberler geldi.

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Büyükyayla ve Fethiye mahallelerine yakın bir bölgede dün sabah saatlerinde çıkan yangını söndürme çalışmalarından acı haber geldi.

Soğutma çalışmaları sırasında alevlerin aniden parlaması sonucunda yangının ortasında kalan ekipteki bazı görevliler yaralanırken, bazı görevliler kayboldu.

Alevlerin arasında kalan 10 orman görevlisi ve sivil toplum gönüllüsü şehit oldu.

Şehitlerin cenazelerinin Eskişehir’in Kırkma Mahallesi’ne getirileceği öğrenildi.

BAKAN ACI HABERİ DUYURDU

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı yangın ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı’nın açıklamalarına göre, alevlerin yön değiştirmesiyle birlikte 24 kişi yangının ortasında kaldı. Bunların 19’u orman çalışanı, 5’i ise AKUT gönüllüsüydü.

“Bu arkadaşlarımızdan 14’ü şu an hastanelerde tedavi altında ve sağlık durumları iyi. Ancak ne yazık ki 5 orman çalışanı kardeşimizi ve 5 AKUT gönüllümüzü kaybettik. Her biri görevini en onurlu biçimde yerine getirirken şehit düştü. Milletimizin başı sağ olsun.”

SAKARYA’DA NELER YAŞANIYOR

Sakarya’nın Geyve ilçesinde başlayan ve üç gün sonra söndürülen yangın yeniden alevlendi. Akyazı’da çıkan ve söndürülen yangınla ilgili 1 kişi tutuklandı.

Sakarya’dan Bilecik’e sıçrayan ve bugün büyük oranda kontrol altına alındığı açıklanan yangın ise rüzgarın etkisiyle yeniden büyüdü.

Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Çavuşlar köyü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın nedeniyle Köprübaşı Mahallesi tedbir amacıyla tahliye edildi.

Geyve ilçesine bağlı Karaçam ile Nuruosmaniye mahalleleri arasında bulunan Balaban mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü, itfaiye, sivil arama kurtarma dernekleri ile ilçe belediyelerinden ekipler sevk edildi.

Dik ve eğimli arazide alevlerle mücadelenin zorluğu nedeniyle bölgeye yangın söndürme uçakları ve helikopterler de yönlendirildi.

YOL TEK TARAFLI ULAŞIMA AÇILDI, 1 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Yangın nedeniyle kapatılan D-650 kara yolu Adapazarı yönünde ulaşıma açıldı, Bilecik istikametinde trafik akışının kontrollü şekilde sağlandığı bildirildi.

Bu arada Nuruosmaniye Mahallesi, tedbir amaçlı boşaltıldı. Mahalle sakinlerinden Birol Yıldırım, evlerde kimsenin olmadığını söyledi.

Yangının yayıldığını ve söndürme çalışmalarının sürdüğünü belirten Yıldırım, müdahale eden ekiplere teşekkürlerini iletti.

AKYAZI’DAKİ YANGINLA İLGİLİ BİR TUTUKLAMA

Akyazı ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alıdı.

Sakarya Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Boztepe Mahallesi Çatalkaya mevkisindeki ormanlık alanda gece saatlerinde çıkan ve ekiplerin çalışması soncu kontrol altına alınan yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

 

NİG İş Cinayetleri Veri Havuzu

Türkiye'de İş Cinayetleri – 2025

Neden İş Güvenliği arşivindeki doğrulanmış tekil ölümlü iş kazaları ile SGK'nın resmî yıllık verileri ayrı veri akışları olarak gösterilir.

NİG – Olay314Doğrulanmış tekil ölümlü iş kazası
NİG – Hayatını Kaybeden430Haber kayıtlarında belirlenen kişi sayısı
SGK – İş Kazası Sonucu Ölüm1.944Resmî yıllık toplam • 4/a + 4/b
Sayısal Fark-1.514NİG eksi SGK; tek başına kayıt eksikliği anlamına gelmez
Nasıl okunmalı? NİG sayıları olay bazlı haber arşivinden; SGK sayıları resmî yıllık istatistikten gelir. İki sayı birleştirilmez. NİG'in SGK'dan düşük olması haber/medya kapsamasındaki farkla ilişkili olabilir; NİG'in yüksek çıkması ise olay bazında ayrıca incelenmesi gereken bir karşılaştırma sinyalidir.

Hayatını Kaybedenlerin İllere Göre Dağılımı

Bolu79
İstanbul20
Kocaeli19
Şanlıurfa14
Ankara13
Eskişehir13
İzmir12
Tekirdağ12
Ordu12
Bursa10
Diyarbakır10
Adıyaman10

Hayatını Kaybedenlerin Nedenlerine Göre Dağılımı

Yüksekten düşme124
Yangın98
Ezilme / sıkışma36
Devrilme / malzeme düşmesi35
Elektrik33
Göçük33
Patlama26
Trafik / servis kazası14
Forklift / iş makinesi9
Makineye sıkışma6
Diğer / özel neden5
Zehirlenme / gaz maruziyeti4

Hayatını Kaybedenler – Yaş Grupları

Bilinmiyor164
45-4934
18-2434
40-4431
25-2930
35-3927
50-5426
30-3424
55-5924
15-1716
60-6414
65+6

SGK Sapma Gruplarına Göre NİG Olayları

50 – Kayma veya tökezleme – düşme, kişilerin düşmesi118
30 – Maddi aracın kırılma, patlama, ayrılma, kayma, düşme, çökmesi93
10 – Elektrik sorunları, patlama, yangın nedeniyle sapma60
40 – Makine, taşıma aracı, işleme ekipmanı, alet/nesne/hayvanın denetimden çıkması32
20 – Taşma, devrilme, sızma, buharlaşma, emisyon sapması5
99 – Bu sınıflandırmada listelenmemiş başka sapma4
80 – Şok, korku, vahşet, saldırganlık, tehdit, bulunma2

2021–2026 NİG ↔ SGK Yıllık Karşılaştırma

YılNİG OlayNİG ÖlümSGK Ölüm (4/a+4/b)FarkNİG / SGK
20212082231.394-1.17116,0%
20222322841.520-1.23618,7%
20232162341.972-1.73811,9%
20243564231.905-1.48222,2%
20253144301.944-1.51422,1%
2026220234Veri yayımlanmadı——

Kaynak ve metodoloji: NİG verileri Neden İş Güvenliği'nde yayınlanan ve olay bazında sınıflandırılan İş Cinayetleri kayıtlarından oluşturulur; mükerrerler, aynı olayın takip haberleri ve editörün istatistik dışı bıraktığı kayıtlar ayrıca sayılmaz. SGK karşılaştırma verisi SGK İstatistik Yıllıklarından alınır. 2026 SGK yıllık verisi yayımlanıncaya kadar karşılaştırmada boş bırakılır.