Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu

Bartın’daki maden kazasında felaketin habercisi olan ihmal!

Bartın’daki maden kazasında felaketin habercisi olan ihmal!

TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nda, AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta’nın Türkiye Taş Kömürü (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Muharrrem Kiraz ile diyalogu “felaketin habercisi” olan bir ihmalin yaşandığını ortaya koydu.

Online İSG Eğitimi

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, TTK Genel Müdür Yardımcısı Kiraz, 42 işçinin yaşamını yitirdiği Amasra’daki maden ocağında patlatmayı yapmakla görevli barutçunun, “patlatma yaptıktan yarım saat sonra patlama yapılan alana gitmesi gerektiğini ancak barutçunun bu kez alana erken gittiğini” anlattı. Kiraz’a tepki AKP’li Balta’dan geldi.

Balta ile Kiraz arasında özetle şu diyalog yaşandı:

Balta: 17.50’de patlatma yapılıyor, kaza 18.09’da.

Kiraz: 17.50’de teyit var. Metan gazının yükselmesi 17.55’te başlıyor.

Balta: Bizim yaptığımız patlatma barutçu tarafından 17.50’de, doğru mu?

Kiraz: 17.55.

Balta: 17.55’te ve görülüyor ki patlamadan sonra ani bir gaz deşarjı var, doğru mu? Peki, barutçunun patlatmayı yaptıktan kaç dakika sonra alana gitmesi lazım?

Kiraz: Bizim onlara verdiğimiz talimatlarımızda yarım saat sonra gitmesi lazım.

Balta: Burada barutçu çok erken bir şekilde aynaya gidiyor, doğru mu? Patlatma yapılan alana gidiyor.

Kiraz: Alınan cenazeler. Özür diliyorum.

Balta: Cenazelere bakılırsa erken gidiliyor.

Kiraz: Yani arına yakın noktada bulunuyor kendisi.

Balta: Erken gidiyor, yarım saat bekleme olmuyor, doğru mu?

Kiraz: Evet efendim.

Balta: Ben, bir maden mühendisi olarak öyle görüyorum. Şehitlerimizin de alana yakın olan kısımda bulunması şunu gösteriyor: Standartlara, verilen işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatına uyulmamış. Barutçu alana kendisi gider, kendi ölçümlerini sadece sensörlerden değil, yapar, orada işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından bir sorun yoksa diğer çalışanları alana davet eder, doğru mu?

Kiraz: Evet efendim.

Online İSG Eğitimi

İlgili Yayınlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla