Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Eldivenleri Ne Zaman Kullanılmalıdır?

İş Eldivenleri Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Tamircin Burada

İş Eldivenleri yapılan işin niteliğine göre kullanılmalıdır. Ortamda kimyasal madde, yağ ya da su varsa su ve kimyasal maddelere dayanıklı eldivenler kullanılmalıdır. Montaj işlerinde, ortamda yağ varsa nitril kaplı eldivenler tercih edilmelidir

İş Eldivenleri Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Operasyon bölgesinde kullanılan makine koruyucuları genelde yeterli koruma sağlarlar. Ama bazı durumlarda makine koruyucusunun olması veya alınan diğer önlemler çalışanlarımızın ellerini ve kollarını tehlikelerden korumak için yeterli olmayabilir. Bu durumda mutlaka kişisel koruyucular kullanılmalıdır.

 

Çalışma sırasında çalışanlarımızın ellerinin ve kollarının korunmasını gerektiren tehlikeler şunlardır:

Yanık, Ezilme, Sıyrık, Kesik, Delinme, Kırık, Uzuv kesilmesi, Kimyasal tehlikeler.


El Kol Koruyucular Genel Bilgilendirme


İş Eldiveni Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

iş kazası
iş kazası

İş eldivenleri çalışanları kimyasal maddelerden, sıcaktan, elektrik ve kesici aletlerden korumak için geliştirilmiş özel iş güvenliği ekipmanlarıdır.

Yapılan işin niteliğine göre eldiven seçilmelidir. Örneğin ortamda kimyasal madde, yağ ya da su varsa su ve kimyasal maddelere dayanıklı eldivenler kullanılmalı. Montaj işlerinde, ortamda yağ varsa nitril kaplı eldivenler tercih edilmeli. Kuru ortamlarda montaj işlemleri için avuç içi poliüretan ya da lateks kaplı eldivenler takılabilir. Kesici aletlerle çalışanlar kesilmelere dayanıklı eldivenleri tercih edilmelidir.

Elektrik işlerinde çalışanlar için çalışılan gerilimin yüksekliğine göre özel yalıtımlı eldivenler kullanılabilir.

Eldiven Seçiminde Dikkat Edilecek Özellikler

Yapılan işin durumuna göre ellerin ve kolların korunmasına yönelik kullanılan kişisel koruyucularda şu özellikler olmalıdır:

 

• Tozlara, yağlara ve kesilmelere karşı koruması,
• Kimyasal maddeler ve solventlerin etkilerinden koruması,
• Darbelere karşı dayanıklı olması,
• Eldeki terlemeyi emebilmesi,
• Hassas hareketleri yapabilmeyi engellememesi,
• Kavrama özelliğinin olması,
• Isıya karşı koruyucu etkisinin olması,
• Ele uygun ölçülerde olması,
• Yapılan işe uygun malzemeden üretilmesi.

Eldiven Çeşitleri

Kullanılan kişisel koruyucular asitlere, yağlara, çözücülere, kesilmeye ve darbelere karşı dayanıklı eldivenler (örme, müflon, kesilmez nitril, deri, bez, lateks, kauçuk, jarse, güderi, vb) kaynakcı eldiveni, ısıya dayanıklı iş eldiveni, suya dayanıklı özel eldiven, boyacılar için toz tutmayan eldiven, yüksek gerilim eldiveni ve parmaklıktır.


Ayak Koruyucular Genel Bilgilendirme


Güvenli KKD

Ellerin korunmasında kullanılan eldivenler dışında; ergimiş metalin, yakıcı sıvıların sıçramasına karşı veya cam kesme işlerinde kolların korunması amacıyla kullanılan koruyucular da vardır. Bu gibi durumlarda kolluklar eldivenle birlikte kullanılmalıdır. Ayrıca, küçük metal parçaları ile çalışırken parmakların aşınmasını önlemek için deri veya lastikten yapılmış parmak koruyucular kullanılır. Kullanılan malzeme cinsine bağlı olarak işyerlerinde ellerin korunmasında kullanılan koruyucu eldivenler çeşitlilik gösterir. Ancak, genel olarak koruyucu eldivenler dört bölümde sınıflandırılır :

  1. Metal ağ gözlü, deri veya branda bezinden üretilmiş dayanıklı eldivenler,
  2. Tamamen dokuma ve tabakalı dokuma eldivenler,
  3. Kimyasal ve sıvıya karşı dayanıklı eldivenler,
  4. Yalıtılmış kauçuk eldivenler

 

Metal Ağ Gözlü, Deri veya Branda Bezinden Üretilmiş Dayanıklı Eldivenler

Bu tür eldivenler kesik, yanık ve sürekli sıcaklığa karşı koruma sağlarlar.

Deri Eldivenler

Deri eldivenler kıvılcımlara, ılımlı sıcaklığa, üflemeye, çentiklere ve tırtıklı nesnelere karşı koruma sağlarlar. Özellikle kaynakçılar dayanıklı yüksek kalitede eldiven kullanırlar.

Alimünize Eldivenler

Bu eldivenler, sıcaklığa karşı yansıtma ve yalıtım özelliklerine sahip oldukları için genelde kaynak uygulamalarında, ocaklarda ve dökümhanelerde kullanılırlar. Alimünyumlaşmış eldivenler sıcağa ve soğuğa karşı koruma sağlayan sentetik malzemeleri de ihtiva etmelidir.

Aramid Lifli Eldivenler

Aramid sıcak ve soğuğa karşı koruma sağlayan sentetik bir malzemedir. Aramid lifleri kesilmeye ve aşınmaya karşı da dayanıklıdır.

Dokuma Tabakalı Dokuma Eldivenler

Bu eldivenler dokuma yapısına göre iki sınıfa ayrılırlar.


Kesilmeye Dayanıklı Eldiven Nasıl Seçilir


Dokuma Eldivenler

Bu eldivenler toza, kıymığa, ovarak aşınmaya ve sıyrıklara karşı koruma sağlarlar. Tırtıklı, keskin veya ağır malzemeler için kullanılırlar. Plastik bir tabakanın eklenmesi ile bez eldivenler güçlendirilir ve bir çok işte etkili olarak koruma sağlarlar.

Tabakalı Dokuma Eldivenler

Bu eldivenlerin bir tarafı havlı pamuk pazenden yapılır. Havsız kısmının plastik ile tabaklandırılmasıyla ortaya
çıkan tabakalı bez eldivenler, kaymayı azaltması nedeniyle çok amaçlı kullanılırlar. Tel halat, tuğla vb. taşınmasından kimyasal uygulamalara kadar birçok amaca yönelik kullanılırlar. Kimyasal tehlikelere karşı eldiven seçiminde, kullanım kılavuzu dikkate alınmalıdır.

 

Kimyasal ve Sıvıya Dayanıklı Eldivenler

Bu eldivenler kauçuktan (lateks, nitril veya butil) plastik veya sentetik kauçuk gibi malzemelerden üretilirler. Yağ, gres, solvent ve diğer kimyasallar nedeniyle oluşabilecek yanmalara, tahrişlere ve deri yangısına karşı koruma sağlarlar. Ayrıca, kan yoluyla geçebilecek hastalık ve diğer bulaşıcı hastalıkların geçmesini de engellerler.

Kauçuk Eldivenler

Butil Kauçuk Eldivenler

Bu eldivenler nitrik asit, sülfirik asit, hidroflorik asit, kırmızı renkli nitrik asit, roket yakıtı ve peroksite karşı koruma sağlarlar. Gazları, kimyasalları ve su buharını sızdırmazlar. Oksidasyon ve ozan korozyonuna karşı dirençlidirler. Ayrıca, aşınmaya karşı dayanıklı ve düşük sıcaklıklarda elastiklik özelliklerini korurlar.

Doğal Lateks/Kauçuk Eldivenler

Lateksin rahat kullanımı, yumuşaklığı ve yüksek koruma özelliği nedeniyle yaygın olarak kullanılırlar. Asit çözeltilerine, alkalilere, tuza ve Ketona karşı koruma sağlarlar. Lateks Eldivenler bazı kişilerde alerji yaptığı için her çalışan için uygun olmayabilir.


İş Güvenliğinde Kullanılması Gereken İşaretler


Neopren Eldivenler

Esnek olması nedeniyle parmakların rahat hareket etmesini sağlar. Yırtılmaya karşı sağlamdır. Hidrolik sıvılara, gazlara, alkole, organik asitlere ve alkalilere karşı koruma sağlarlar.

Nitril Lastik Eldivenler

Bu dayanıklı eldivenler trikloretilen ve perkloretilen gibi klorlanmış çözücülere karşı kullanılırlar. Ayrıca; sıyrıklara, delinmelere, pürüzlü yerler ve yırtılmalara karşı sağlamdırlar.

Yalıtılmış Kauçuk Eldivenler

Bu eldivenler elektrikçi eldiveni olarak kullanılırlar. 30.000 Volta kadar test edilenleri mevcuttur.

 

El Koruyucuların Uygunluğu Nasıl Belirlenir?

Eğer çalışanlar aşağıda belirtilen şikayetlerde bulunuyorlarsa, kullanılan el ve kol koruyucuları kullanım açısından uygun olmayabilir ve başka bir tiple değiştirilmesi gerekebilir:

  • Yarıklar, sıyrıklar veya yırtılmalar, incelme veya renginin solması vb. gibi nedenlerden dolayı kullanım ömrü düşünüldüğünde daha az olursa,
  • Aşırı derecede elleri terletiyorsa
  • Çalışanın cildinde çatlamalar oluyorsa,
  • Çalışanın el ve kollarında kaşınmalar oluyorsa,
  • El becerilerini önlüyorsa (parça tutamama, parmakları sarmama, kalınlık, vs. )
  • Kolay temizlenemiyorsa ve dezenfekte edilemiyorsa.

 

 

Yazının tüm hakları www.nedenisguvenligi.com‘a aittir. Telif hakları kanunu gereğince kopyalanamaz ve/veya farklı bir yerde kullanılamaz. Ancak alıntı yapıldığında link ve adres verilmek zorundadır.

 

OSGB Web Tasarımları

İlgili Yayınlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla