İş Sağlığı ve Güvenliği
Neden İş Güvenliği

Muğla’da iş cinayeti: Başına mermer blok düşen işçi hayatını kaybetti

Muğla’da yaşanan iş cinayeti, Menteşe’nin Paşapınarı Mahallesi’ndeki mermer fabraikasında meydana geldi. 22 yaşındaki Ozan Durmuş, çalıştığı fabrikada katrak makinesi ile kesim yaptığı sırada başına mermer blok düştü.

Muğla’da iş cinayeti

Mesai arkadaşlarının 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarıyla olay yerine jandarma ve sağlık görevlileri sevk edildi.

Muğla’da iş cinayeti: Başına mermer blok düşen işçi hayatını kaybetti

Sağlık ekibi tarafından hayatını kaybettiği belirlenen Durmuş’un cansız bedeni otopsi yapılmak üzere Muğla Adli Tıp Kurumu’nun morguna kaldırıldı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nca olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

 

Muğla iş güvenliği analizi

Memduh Gençdoğan: Kusurum Yok

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında fabrikanın işletme sorumlusu Memduh Gençdoğan, üretim müdürü İsmet Ç., iş sağlığı uzmanı Murat S., kesim alanı sorumlusu Hüseyin Y. ve İsmail B., gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından şüpheliler, adliyeye sevk edildi. Memduh Gençdoğan, ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan tutuklanırken, diğerleri serbest bırakıldı.

“BENİM SORUMLULUĞUM YOK”

Gençdoğan’ın savcılıktaki ifadesine ulaşıldı. İfadesinde, şirketin sadece idari işlerinden sorumlu olduğunu anlatan Memduh Gençdoğan, “İşçi alımlarında onayım olsa da alımları üretim müdürü İsmet Ç. yapmaktadır. İşe alımlarda işçi dosyasında sabıka durumu ile ilgili herhangi bir sıkıntı varsa, Afyonkarahisar’daki merkeze bu durumu bildiriyorum. Bunun dışında alınan işçilerin dosyalarında ne olduğunu, eğitimlerinin ne olduğunu incelemiyorum. Böyle bir sorumluluğum yok. Bunlar ile başka personel arkadaşlar ilgileniyor. Personel alım denetimini İsmet Ç. yapıyor. İsmet alım yaparken Ozan’ın mermer teknikerliğinde okuduğunu söyledi. Zorunlu eğitim alıp, almadığını bilmiyorum. Sahada da işçilerin alınan güvenlik tedbirlerinin uygulayıp, uygulamadığını İsmet Ç. denetliyor. Bu konuda da benim sorumluluğum yok. Daha çok idari ve finansal işlerden sorumlu müdürüm. Saha güvenliği ve işçi güvenliği konularında üretim müdürü olan İsmet Ç., sorumludur. Kusurum olduğunu düşünmüyorum. Suçsuzum” dedi.

NİG İş Cinayetleri Veri Havuzu

Türkiye'de İş Cinayetleri – 2023

Neden İş Güvenliği arşivindeki doğrulanmış tekil ölümlü iş kazaları ile SGK'nın resmî yıllık verileri ayrı veri akışları olarak gösterilir.

NİG – Olay216Doğrulanmış tekil ölümlü iş kazası
NİG – Hayatını Kaybeden234Haber kayıtlarında belirlenen kişi sayısı
SGK – İş Kazası Sonucu Ölüm1.972Resmî yıllık toplam • 4/a + 4/b
Sayısal Fark-1.738NİG eksi SGK; tek başına kayıt eksikliği anlamına gelmez
Nasıl okunmalı? NİG sayıları olay bazlı haber arşivinden; SGK sayıları resmî yıllık istatistikten gelir. İki sayı birleştirilmez. NİG'in SGK'dan düşük olması haber/medya kapsamasındaki farkla ilişkili olabilir; NİG'in yüksek çıkması ise olay bazında ayrıca incelenmesi gereken bir karşılaştırma sinyalidir.

Hayatını Kaybedenlerin İllere Göre Dağılımı

İstanbul16
Ankara12
Bursa9
Kocaeli9
Antalya9
İzmir8
Aydın8
Tekirdağ7
Kayseri7
Manisa7
Samsun7
Malatya6

Hayatını Kaybedenlerin Nedenlerine Göre Dağılımı

Yüksekten düşme77
Devrilme / malzeme düşmesi31
Ezilme / sıkışma26
Patlama23
Elektrik21
Trafik / servis kazası15
Göçük13
Forklift / iş makinesi5
Diğer / özel neden5
Zehirlenme / gaz maruziyeti5
Yangın5
Makineye sıkışma4

Hayatını Kaybedenler – Yaş Grupları

Bilinmiyor98
18-2420
25-2918
40-4415
35-3913
50-5413
45-4913
55-5912
65+10
15-178
30-348
60-646

SGK Sapma Gruplarına Göre NİG Olayları

50 – Kayma veya tökezleme – düşme, kişilerin düşmesi75
30 – Maddi aracın kırılma, patlama, ayrılma, kayma, düşme, çökmesi66
10 – Elektrik sorunları, patlama, yangın nedeniyle sapma42
40 – Makine, taşıma aracı, işleme ekipmanı, alet/nesne/hayvanın denetimden çıkması25
99 – Bu sınıflandırmada listelenmemiş başka sapma4
20 – Taşma, devrilme, sızma, buharlaşma, emisyon sapması3
80 – Şok, korku, vahşet, saldırganlık, tehdit, bulunma1

2021–2026 NİG ↔ SGK Yıllık Karşılaştırma

YılNİG OlayNİG ÖlümSGK Ölüm (4/a+4/b)FarkNİG / SGK
20212082231.394-1.17116,0%
20222322841.520-1.23618,7%
20232162341.972-1.73811,9%
20243564231.905-1.48222,2%
20253144301.944-1.51422,1%
2026230244Veri yayımlanmadı——

Kaynak ve metodoloji: NİG verileri Neden İş Güvenliği'nde yayınlanan ve olay bazında sınıflandırılan İş Cinayetleri kayıtlarından oluşturulur; mükerrerler, aynı olayın takip haberleri ve editörün istatistik dışı bıraktığı kayıtlar ayrıca sayılmaz. SGK karşılaştırma verisi SGK İstatistik Yıllıklarından alınır. 2026 SGK yıllık verisi yayımlanıncaya kadar karşılaştırmada boş bırakılır.