Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği

Hendek davasında İSG Uzmanı tahliye edildi

Hendek davasında İSG Uzmanı tahliye edildi
Tamircin Burada

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de meydana gelen patlamada 7 kişi öldü 127 kişi yaralandı. Olayla ilgili açılan dava kapsamında fabrika sahibi Y.C., fabrika sorumlu müdürü A.A., fabrika müdürü ve sorumlu ustabaşı H.A.V., genel ustabaşı E.Ö., ve iş güvenliği uzmanı A.B. tutuklu yargılanırken fabrika sahibinin babası A.R.E.C. ve sorumlu müdür A.Ç. ise tutuksuz olarak yargılandı.

BİR KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Davanın ilk duruşması Sakarya Adliyesi’ndeki fiziki alan yetersizliği sebebiyle ertelendi. İkinci duruşmada ise mahkeme heyeti tüm sanık, müşteki ve avukatların beyanlarını dört gün boyunca dinledi. Duruşmanın beşinci gününde mahkeme heyeti ara kararını açıkladı ve fabrikanın İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanı A.B.’nin tahliyesine karar verdi. Tutuklu olan diğer dört kişinin ise tutukluluk hali devam edecek.

Davanın üçüncü duruşması 10 Haziran tarihine ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Sakarya’nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de saat 11.15’te patlama meydana gelmişti. Patlamada 7 kişi yaşamını yitirmiş, 127 kişi de yaralanmıştı.

Patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 şüpheli tutuklanmıştı.

Fabrikadaki patlayıcılar 9 Temmuz’da kontrollü imha amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine getirilmiş ve burada saat 11.35’te meydana gelen patlamada da 3 asker şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

İlk patlamaya ilişkin soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezleke, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 7 şüpheli hakkında hazırlanan 27 sayfalık iddianame, 1. Ağır Ceza Mahkemesine sunulmuş ve mahkemece kabul edilmişti. İddianemede 5’i tutuklu 7 kişinin “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

OSGB Web Tasarımları

İlgili Yayınlar

1Yorum

  • EVRİM UZUN , Şubat 22, 2023 @ 5:01 pm

    İşveren gibi birçok sorunlara rağmen işini hakkıyla yapmaya çalışan bir sürü uzman arkadaşımıza karşın doğru düzgün saha gözlemleri yapmayan, rapor hazırlayamayan, iki cümleyi bir araya getiremeyen, RD nedir- ne işe yarar-neye hizmet eder tam kavrayamayan o kadar çok İSG uzmanı var ki arada bu gerçekliğe de değinmek lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla