Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği

KKD Nasıl Seçilir?

KKD Nasıl Seçilir?
Tamircin Burada

KKD  (Kişisel Koruyucu Donanımların ) etkin kullanımı için gerçek ihtiyaçların belirlenmesi, bu ihtiyaca uygun kişisel koruyucuların doğru seçimi, kullanıcıların onayının alınması, etkin kullanım için eğitim verilmesi ve denetim gibi bir dizi işlemi gerektiren önemli bir konudur.

Bu nedenle Neden İş Güvenliği ekibi olarak KKD’ye özel önem vermekteyiz. KKD ile ilgili özel komisyon oluşturan NİG ekibi, kapsamlı araştırmalar yapmakta, bu doğrultuda hazırladığı çalışmaları sizlerle paylaşmaktadır.

KKD Nasıl Seçilir?

Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalar NASIL SEÇİLİR? kategorisi altında paylaşılarak, KKD kullanımı ve seçimi ile ilgili yayınlarımıza daha kolay bir şekilde ulaşılabilecektir. Yine KKD ile ilgili soru, öneri ve tavsiyelerinizi buradan gönderebileceksiniz.

İşyerlerinde kişisel koruyucu donanımların seçimine ve satın alınmasına karar verilirken etkili olan en önemli unsur,  standartlara uygun olup olmadığının bilinmesidir. Yaşamımız içinde her geçen gün daha fazla yer almaya başlayan standartlar, tüm dünya ülkelerinin üzerinde büyük bir titizlikle durduğu vazgeçilmez bir konuma getirilmiştir. Biz de KKD ekibi olarak bu standartları NASIL SEÇİLİR altında her kalem ürün için yayınlamaktayız.

 

UNUTMAYIN; Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vermekle yükümlüdür.

 


Kişisel Koruyucu Donanımları Nasıl Seçmeliyiz?

Kişisel Koruyucu Donanımların (KKD) etkin kullanımı için gerçek ihtiyaçların belirlenmesi, bu ihtiyaca uygun kişisel koruyucuların doğru seçimi, kullanıcıların onayının alınması, etkin kullanım için eğitim verilmesi ve denetim gibi bir dizi işlemi gerektiren önemli bir konudur. O nedenle Neden İş Güvenliği İSG Komitesi olarak KKD ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapma ihtiyacı hissettik. Faydalı olacağını umut ediyoruz.

 

İşyerlerinde kişisel koruyucu donanımların seçimine ve satın alınmasına karar verilirken etkili olan en önemli unsur,  standartlara uygun olup olmadığının bilinmesidir. Yaşamımız içinde her geçen gün daha fazla yer almaya başlayan standartlar, tüm dünya ülkelerinin üzerinde büyük bir titizlikle durduğu vazgeçilmez bir konuma getirilmiştir.

Standartlarla ilgili çalışmalar, “EUROPEAN NORM – EN” adı altında ürünlerin taşıdıkları özelliklere göre nasıl üretilmeleri ve nasıl test edilmelerini açıklayan belgeler olarak yayımlanmaktadır; ana amaç ise kaliteli, hatasız mal üretimini sağlamaktır.

Ürünlerin kendi gurubundaki standartlara uygun olup olmadığı ise yetkili ve akredite edilmiş laboratuvarlara sahip kuruluşlar aracılığı ile test edilmekte ve standartlara uygunluğu belgelendirilmektedir.

Güvenli KKD
Ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü tarafından 89/686/EEC ve 93/68 EEC Direktifleri çerçevesinde kabul edilen standartlar, dilimize çevrilerek ve ilgili kuruluşların görüşleri alınarak hayata geçirilmektedir. TS–EN olarak yayımlanan standartlar, özellikle çalışanların sağlığı ve güvenliği için büyük önem taşımaktadır.

Kişisel Koruyucu Donanımlarda TSEN kodları ve CE uygulamasına yönelik yönetmelikler yayımlanmıştır;
bu yönetmelikler ve söz konusu direktiflere göre KKD’ler, üç gurup içinde incelenmektedir. Bu kategorizasyonda KKD’lerin hangi riske karşı koruma sağladığı önem taşımaktadır. Çünkü KKD’ler, koruma sağladığı riskin özelliğine göre kategorize edilirler. Kategorizasyon, CE işaretlemesi yapılırken doğru uygunluk değerlendirme yönteminin seçiminde önemli bir kriterdir.

KKD Kategorileri

Kategori 0: KKD Yönetmeliği kapsamına girmeyen KKD’lerdir.

Kategori 1 (Minör Riskler): Kullanıcının kendisinin değerlendirebileceği kabul edilen, tedrici olarak ortaya çıkan ve zamanında fark edilebilir derecede düşük düzeydeki risklere karşı koruma sağlayan basit yapıdaki KKD’lerdir.

Kategori 2 (Orta Riskler): Kategori 1 ve kategori 3’ün dışında kalan tüm KKD’ler, kategori 2 olarak sınıflandırılır; özellikle yaralanmalarda onaylanmış kurumların bunları sertifikalandırmasına ihtiyaç duyulur.

Kategori 3: Ani olarak ortaya çıkan tehlikeler karşısında kullanıcının zamanında fark edemeyeceği düşüncesinden hareketle, tasarımcı tarafından üretilen, hayati tehlike oluşturan, sağlığa ciddi şekilde, geriye dönüşü olmayan derecede zarar veren risklere karşı koruma sağlayan karmaşık yapıdaki kişisel koruyucu donanımlardır.

Geri dönüşü olmayan (toksik ya da yüksek yoğunluklu kimyasal içeren) riskler sertifikalandırılmalı ve bu sertifikalarda onaylanmış kurumun kimlik numarası yer almalıdır.

Kategori 3 içinde sayılan kişisel koruyucular, çalışanları ortam riskleri ve tehlikelerine, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı korumak üzere çalışanlara işveren tarafından verilmesi zorunlu olan malzemelerdir.

Kişisel koruyucu Donanımların seçimi yanlış yapılırsa veya amaca uygun olarak kullanılmazlarsa eğer koruyucu özellikten söz edilemez. KKD’ler kullanıldığı halde, pek çok iş kazasının sonucunda, yine de yaralanmaların olduğu görülmektedir. Öyleyse, burada şu soruyu sorabiliriz: Kişisel koruyuculara rağmen neden yaralanma oluyor? Bu sorunun yanıtı çok basittir; ya koruyucunun koruma kapasitesi aşılmış, ya yanlış malzeme seçimi yapılmış ya da kullanıcı tarafından koruyucu ekipman hatalı kullanılmış olabilir. Kişisel koruyucu donanımlar, tehlikeyi yok etmez, tehlikeden olumsuz etkilenmeyi önler veya en aza indirir. KKD’ler zarar verici etkenlere maruz kalma olasılığını azaltmak veya en aza indirmek için kullanılır.

KKD’lerin koruma gücünün de bir sınırı vardır. Yanlış seçilen KKD’ler iş kazlarına, meslek hastalıklarına ve ekonomik kayıplara da neden olabilir.

OSGB Web Tasarımları

İlgili Yayınlar

8Yorumlar

  • Mehmet Rasim Akkuyu , Eylül 15, 2019 @ 10:00 am

    güzel bir hizmet sunmuşsunuz, arif hocamın yönetimindeki tüm ekibi tebrik ederim. Özellikle satınalmacı arkadaşların dikkatle takip etmesi gereken önemli bir alan

    • orhanulusoy , Eylül 16, 2019 @ 11:15 am

      Ben de katılıyorum, hizmetiniz hakikaten taktir edilecek bir hizmet. Sadece satınalmacılar değil, tüm çalışanların bilinçlenmesi için takip edilmesi gereken bir alan.

  • Murat Akay , Eylül 17, 2019 @ 7:09 am

    Önemli bir eksiklikti. Özellikle orta ölçekli firmaların kkd alımında dikkat etmeleri com onemli.

  • KKD Teknolojileri , Eylül 17, 2019 @ 5:12 pm

    Güzel bir çalışma ama yetersiz. kkd ile ilgili destek alarak kapsamlı çalışma yapabilirsiniz. Yüzlerce kategorisi olan kkd ürünleri gerçekten çalışan sağlığı için son derece önemli bir grup çalışması. Biz KKD teknolojileri olarak ürün tanıtımı yapmadan gerekli desteği vermekten mutluluk duyarız.

    • Murat Akay , Eylül 17, 2019 @ 6:32 pm

      Merhaba; öncelikle NİG ekibine yeni katıldım. Edindiğim izlenim, burada yayınlanan her yazı, mutlaka komisyondan geçiyor. Bu çok güzel. Herkes birbirini denetliyor. Özellikle KKD grubunda olan arkadaşlar çok hassas görev yapıyorlar. Bu nedenle herkesin desteği önemli, ancak kontrolsüz yayın, insan sağlığını etkiler diye düşünüyorum. Diğer arkadaşların yorumları da önemli tabiki de…

  • BurakAykut , Eylül 19, 2019 @ 8:50 am

    yolunuz uzun, işiniz zor.

    • İş Güvenliği Uzmanı , Ekim 7, 2019 @ 10:10 am

      Yolumuz hakikaten çok uzun. Ancak amacımız önce iş sağlığı ve güvenliğini tam anlamıyla Türkiye’ye kazandırmak. İnşallah başaracağız.

      • Murat Akay , Ekim 12, 2019 @ 10:06 pm

        Bir İSG profesyoneli olarak sizi ve ekibinizi böyle güzel bir hizmet sunduğumuz için kutluyorum. Tüm eğitim ve gorsellerinizi kaynak göstererek kullanmak istiyorum. Ayrıca bizim de katkımız olursa her zaman seve seve yardıma hazırız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla