Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği

Soğuk Ortamlarda Çalışma Koşulları

Soğuk Ortamlarda Çalışma Koşulları
Tamircin Burada

Soğuk Ortamlarda Çalışma Koşulları için en büyük risk hipotermi ve vücudun aşısı soğumasıdır. Diğer bir ciddi riskte parmaklar, ayaklar, burun ve kulak memesi gibi soğuğa maruz kalan organlarda soğuk ısırması ve donmadır


Sıcak Ortamlarda Çalışma Koşulları


Soğuk Ortamlarda Çalışma Koşulları

Bir kişinin, düşük ısıya maruziyeti kısa olmadıkça, teknolojik olarak -250C altında sıcaklık derecesinde soğutulan mekânlarda çalıştığında soğuk stresine maruz kalmış olduğu varsayılır. Soğuk stresinin tamir işleri dahil soğuk odalarda, dondurma odalarında, dondurarak kurutma yapılan yerlerde ve düşük sıcaklıktaki araştırma kabinlerinde çalışma sırasında oluşması beklenebilir

Kısa maruziyetler 15 dakikadan daha az süreler için, kontrol amaçlı veya talimatta yer aldığından bu türde odalara girilmesini kapsar. Bu durumlar yalıtkan giysi giyilmesini gerektirir

Rüzgârın veya hava akımlarının vücut üzerinde soğutucu etkiyi arttırdığı işyerlerinde çalışanlar özellikle risk altındadır

Buharlaştırıcı soğutucularla doğrudan temastan veya soğuk yüzeylerle kısa temastan oluşan, bölgesel soğuma soğuktan yanmaya neden olabilir.

 


İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Analizi


Soğuk Ortamlarda Çalışmanın Etkileri ve Belirtileri

Aşırı soğuk havalarda en büyük risk hipotermi ve vücudun aşısı soğumasıdır. Diğer bir ciddi riskte parmaklar, ayaklar, burun ve kulak memesi gibi soğuğa maruz kalan organlarda soğuk ısırması ve donmadır. Hipotermi acil tıbbi müdahale yapılmaması durumunda ölümcül olabilir.

Hipoterminin bulantı, yorgunluk, baş dönmesi, sinirlilik yada yoğun mutluluk/iyi hissetme hali gibi belirtileri olabilir. İşçiler ayrıca ekstremitelerde (eller, ayaklar, kulaklar vb.) ağrı ve şiddetli titreme yaşayabilir. Eğer hipotermi yada soğuk ısırması ihtimali varsa işçi sıcak bir barınağa taşınmalı ve acil tıbbi yardım istenmelidir.

Aşırı soğuğa maruz kalan işçiler vücudun minimum sıcaklığının 36 0C düşmemesi için önlem almalıdırlar aksi halde rasyonel karar alamama, bilinç kaybı yada ölümcül sonuçlara maruziyet söz konusu olabilir.

Etkileri

Refleks ve -azalan vücut sıcaklığı- doğrudan kalp aktivitesi sistemi ve dolaşım sistemi düzenine, solunuma ve metabolizma üzerine etkileri,

lokal soğumadan kaynaklanan deri ve muköz membranlarda dolaşım ve metabolizma üzerine olumsuz etkiler; termoreseptörlerin soğukla uyarılması söz konusudur.

Belirtileri

  • Angina pektoris veya bronkospazmın refleks uyarılması, hipotermiden rahatsızlanan kişilerde ilk olarak titremeler, kasların titremesi veya sertleşmesi,
  • Sonra vücut ısısının azalması
  • Yorgunluk
  • Solunum ve karlp aktivitesinin yavaşlaması ve zayıflaması
  • Şok tehlikesi
  • Daha ileri soğumada, kalpte ritm bozukluğu veya ventriküler fibrilasyon, kan ve doku elektrolit dengesine olumsuz etkiler, bilinç kaybı ve son olarak ölüm

Lokal olarak ise;

  • Maruz kalan deride soğuk yanığı
  • Mukozanın akıntılı veya iltihabi reaksiyonları

Soğuk ortamlarda iş güvenliği önlemleri

  •  Öncelikle işyeri risk değerlendirmeleri kar yağışı ve buna bağlı buzlanma vb. durumlar doğrultusunda gözden geçirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Yoğun kar yağışı durumlarında işyeri ve çevresinde tuzlama ve kar küreme çalışmaları yapılarak yolların güvenli olarak kullanılması sağlanmalıdır. Gerekli durumlarda yerel yönetimlerden destek alınmalıdır.
  • Soğuk havalarda vücut ısı dengesinde ortaya çıkan etkiler; konsantrasyon bozukluğu ve dikkat eksikliğine yol açarak iş kazalarının artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle zorunluluklar dışında soğuk havalarda açık alanda yerine getirilmesi gereken mümkün olduğunca ertelenmeli, zorunlu durumlarda çalışma süreleri kısaltılmalı, sık sık mola verilerek çalışanların uygun sıcaklıktaki alanlarda dinlenmeleri sağlanmalıdır.
  • Normal sıcaklıkta yapılan çalışmalarda 4 saatte 15 dakika dinlenme yeterli olmakla birlikte soğuk havada sürdürülen çalışmalarda bu süre saatte 10 dakikaya hatta daha da kısa sürelere düşebilir.
  • Covid-19 Pandemisinin etkilerinin halen devam ettiği gözden kaçırılmadan fizik mesafe kurallarına dikkat edilerek oluşturulacak dinlenme alanlarında çalışanlar için sıcak içecekler bulundurulmalıdır.
  • Çalışanlara, yaptıkları işe uygun termal kış kıyafeti, kar ayakkabısı/botu gibi soğuktan koruyacak donanımlar sağlanmalıdır. Çalışma sırasında en sık kullanılan uzuv olan ellerin soğuk nedeniyle etkilenmemesi için sürdürülen işe uygun ve işin niteliğini etkilemeyecek ve ellerin sıcaklığını koruyacak eldivenlerin kullanılması büyük önem arz etmektedir.
  • Kış aylarında en sık yaşanan iş kazalarının başında kayma, takılma ve düşmeler gelmektedir. Bu sebeple yağış alan yürüme yolları, sürekli temizlenmeli ve gerekli ise donmaya karşı tedbir alınmalıdır. Kapalı alanlarda ise ıslak zeminler sık sık kurulanmalıdır.
  • Kış aylarında kar yağışına bağlı olarak, gerekli dayanıma sahip olmayan çatılarda çökmeler meydana gelebilmektedir.
  • Çatıda kar birikmesini önleyici tedbirler alınmalı ve gerekli güvenlik önlemleri alınarak hasar oluşturacak kar birikmesi olmadan çatı üzerindeki kar temizlenmelidir.
  • Projelendirilmemiş, gerekli statik hesaplamaları yapılmamış, yetkililerce onaylanmamış ve hasarlı çatılar gerekli önlemleri alınana kadar kullanım dışı bırakılmalıdır.
  • Buz ve kar düşme riskine karşı, saçak altlarında bulunulmamalıdır. Bu alanlar önlem amaçlı yaya ve araç trafiğine kapatılmalıdır.
  • İşyeri araçlarının kışlık bakımları (Antifriz, motoryağı, kış lastiği, cam suyu vs.) aksatılmamalı, özellikle kış lastiği olmayan araçların trafiğe çıkması engellenmelidir.
  • Kar yağışı beklendiği günlerde yolda kalma ihtimaline karşı araçlarda yüksek enerjili yiyecek, içecek ve battaniye bulundurulmasında yarar olduğu gözden kaçırılmamalıdır.
  • Aşırı kar yağışı nedeniyle, görüş mesafesinin azaldığı durumlarda işyeri içi ve dışında ulaşıma ara verilmelidir.
  • Aşırı kar yağışının olduğu durumlarda, yüksekte çalışma gerektiren işlere ara verilmelidir
  • Kış aylarında gün ışığı süresinin kısalması ve havaların kapalı olması zaman zaman işyerlerinde yetersiz aydınlatmaya sebep olmaktadır. İşyerlerinde kış ayları gözetilerek yeterli aydınlatma sağlanmalıdır.
  • Kış aylarında işyerinde uygun ısı koşullarının sürdürülebilmesi için ısınma sistemlerinin bakımları aksatılmadan sürdürülmelidir.
  • İşyeri bina ve eklentilerinde pencere, kapı gibi dış alan ile teması sağlayan yapılar kontrol edilmeli ve gerekli onarımlar yapılmalıdır.
  • Olumsuz hava şartlarının oluşturabileceği başta soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler gibi olumsuz durumlara karşı tedbirli olunmalı, çalışanların bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.

Dinlenme ve ısınma Alanları

Proje kapsamında çalışan tüm Alt Yüklenici firmalar çalışanlarına iklim şartlarına uygun dinlenme alanları temin etmekle zorunludur. Soğuk ortamlarda yapılan işler için yeterli sayıda ve zamanda dinlenme ve ısınma molalarına izin verilmelidir. Etrafı kapalı konteynır yada çardak gibi ısıtmalı barınaklar çalışma alanlarına yakında olmalıdır. Rüzgar ve nemin soğutma etkisine bağlı olarak işçiler bu alanları düzenli aralıklarla kullanmaları konusunda teşvik edilmelidir. Titreme, soğuk ısırması, yorgunluk, uyuşukluk, duyarlılık belirtileri gösteren işçiler, derhal dinlenme alanlarına dönmelidir.

Dinlenme alanlarına giren işçiler, terin buharlaşmasına izin vermek için giysilerinin en dış katını çıkarmalı ve diğer giysilerini de gevşetmelidir. Bazı durumlarda, giysi değişikliği gerekli olabilir.

Giyim Kurutma Alanları

Tüm taşeronların çalışanlarının elbiselerini ve ayakkabılarını kurutmak için uygun ekipman ve alan sağmaları zorunludur. Bu ekipmanların sürekli çalışır durumda, bakımı yapılmış olması ayrıca kurutma yapılan bölgelerin temiz bulunması sağlanmalıdır.


Vanadyum ve Bileşiklerine Bağlı Hastalıklar


Yazının tüm hakları www.nedenisguvenligi.com‘a aittir. Telif hakları kanunu gereğince kopyalanamaz ve/veya farklı bir yerde kullanılamaz. Ancak alıntı yapıldığında link ve adres verilmek zorundadır

Kaynaklar;

DIN 33403: Climate at the workplace and its environments – Part 5: Ergonomic design of cold workplaces

Directive 89/391/EEC on the introduction of measures to encourage improvements in the safety and health of workers at work

Giesbrecht GG (1995) The respiratory system in a cold environment. Aviat Space Environ med 66: 890–902


Hayatın Her Alanında İş Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği işyerlerinde çalışanların sağlıklı ve güvenli çalışmalarını sağlamak üzere alınması gereken tedbirler dizisidir.

İş kazası

İşin yürütülmesi ile ilgili olarak meydana gelen ve/veya gelmesi muhtemel tehlikelerden, sağlığa zarar verecek şartlardan korunmak ve daha iyi bir çalışma ortamı oluşturmak için alınması gereken önlemlerin tamamına da iş sağlığı ve güvenliği diyebiliriz.

İş Kazası Neden Oldu?

İş kazalarının % 98’inin nedeni İNSAN’dır...

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik

Kazaların % 50’si sabah vardiya değişimlerine yakın saatlerde meydana geliyor.

Yapı Alanlanlarında Alınması Gereken Asgari Güvenlik Önlemleri

Bunun sebebi ise uykusuzluk, tedbirsizlik, işte acelecilik ve işi zamanında yetiştirememe endişesi oluşturuyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik

KAZALARIN EN ÖNEMLİ NEDENİ KAZADAN HEMEN ÖNCEKİ DURUM VE HAREKETTİR...

İSG Uzmanları Sınava Hazırlık - 2 Bölüm

İnsanoğlunun en tehlikeli savunma mekanizması BANA BİR ŞEY OLMAZ düşüncesidir.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavlara Hazırlık-Zor

Bu düşünce kişiye çok güçlü olduğunu, ne yaparsa yapsın başına bir şey gelmeyeceğini, her şeyi başarıyla tamamlayabileceğini düşündürür.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavlara Hazırlık

Sponsor

Çağrı Tasarım

Türkiye’de iş kazalarında her gün 4 çalışanımız maalesef yaşamını yitiriyor.

Risk Değerlendirme Hakkında Kısa Kısa

Türkiye'de her yıl 15000 kişi sakat kalıyor. Her yıl 140.000 kişi kaza geçiriyor...

İSG Uzmanları Sınava Hazırlık - Tanımlar

Dünyada her gün yaklaşık 6.000 kişi iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir.

Meslek Hastalıklarında Yükümlülükler

Yıllık toplamda 350.000 kişi iş kazası, 1.700.000 kişi ise meslek hastalıklarından yaşamını yitirmektedir.

Meslek Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Her yıl 250 milyonun üzerinde iş kazası meydana gelmekte ve 150 milyonun üzerinde kişi meslek hastalıklarına yakalanmaktadır

Tüm Çalışanların Sorumluluğu: Meslek Hastalığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre; ülkemizde iş kazalarının yıllık maliyetinin 50 milyar TL. olduğunun belirlenmiştir.

İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavlarına Hazırlık-C Sınıfı

Özellikle ülkemizde iş kazası, meslek hastalığı, iş kazası sonucu ölüm, malullük, geçici iş göremezlik sürelerine ilişkin verilerin tümünde görülen artış nedeniyle İş Sağlığı ve Güvenliği'ne maksimum ihtiyaç duyulmaktadır.

Meslek Hastalıkları ve Önleyici Tedbirler

Unutulmamalıdır ki; HİÇ BİR GEREKÇE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİNİN ALINMASINI ERTELEMEZ.

İş Güvenliğinde Tehlikeli Hareketler

Sponsor

Soğuk Ortamlarda Çalışma Koşulları 1

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAYATIMIZIN DÜZENİNİN BİR PARÇASI OLMALIDIR.

İşlere Göre Risk Değerlendirme Envanteri

Kazasız günler dileğiyle...

Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği'nde Sınıfta Kaldı!

Merdivenlerle Çalışmada Genel Tedbirler

Paylaş:


Korumak Tedavi Etmekten Daha Ucuzdur

Ülkemizde yüzbinin üzerinde meslek hastalığı yakalamamız gerekirken, Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerine yansıyan rakamlar her yıl maalesef birkaç yüzü geçememektedir. Türkiye İstatistik Kurumu, ülkemizde yılda dokuzyüz binin üzerinde meslek hastalığı ve işle ilgili hastalık ve yaralanma olduğunu ifade etmektedir. SGK rakamlarının düşüklüğü biraz da istatistik yöntemi hatasından kaynaklanmaktadır ama yine de meslek hastalıklarımızı tanıma konusunda başarılı olduğumuz söylenemez. Yani, hem çalışanlarımızı meslek hastalıklarından koruyamıyor, hem de meslek hastalıklarını saptayamıyoruz.

Toplumun hemen her kesimini derinden etkileyen bu önemli sorunun sosyal ve yasal boyutlarıyla birlikte ele alınıp, çözümlenmesi gerekir. Meslek hastalıklarını tanımak ve önlemek sosyal devletin ve tüm ilgililerin vicdani bir sorumluluğudur. Çalışanın sağlıklı olma hakkına saygının gereğidir. Tanınmayan meslek hastalığı, haksız kazanç nedenidir, genel sağlık sigortasına ve topluma yüktür. Bildirimi zorunlu olan meslek hastalıkları, yasal tanı almadıkça, meslek hastalığı sayılmazlar.

Meslek hastalıklarını tanımanın ilk şartı, hastanın mesleğiyle ilgili sorgulamadır. Bu da “Ne iş yapıyorsunuz ?” sorusuyla başlar. İş sağlığı disiplininin babası sayılan İtalyan hekim Bernardino Ramazzini (1633-1714)’nin şu veciz sözleri, bugün maalesef hala geçerliliğini korumaktadır; “Hayret ve tereddüt ediyorum. Acaba, ilaç ve sinameki kokan muayenehane ve eczanelerde oturan bu azametli ve şık görüntülü doktorların burnuna işyerlerindeki pis kokulu şeyleri mi soksam, yoksa onları bu çukurları görmeye mi davet etsem?”

İş Güvenliği Hayatımızın Bir Parçası Olsun

Aslında sadece işyerimizde değil, hayatın her alanında güvenlik anlayışımızın geliştirilmesine dair kültürümüzden çok güzel örnekler bulmak mümkündür. Tehlikeli hızla çalışmanın, acele etmenin, kestirmeden gitmenin iyi bir şey olmadığını atasözümüz ne güzel ifade eder; “Acele giden, ecele gider”. Yapılacak olan işi yeteri kadar öğrenmeden, bilmeden işe başlamak, üstelik sormaktan çekinmek, utanmak bir başka hatalı davranış örneğidir. Kültürümüzde bunun da veciz bir karşılığı var; “Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp”. İşyeri temizliğine özen göstermemek de önemli davranış kusurlarından biridir. Oysa temizlik, kalite ve verimliliğin olduğu kadar, iş güvenliğinin de göstergesidir.

Aklın, bilimin ve yasanın emrettiği güvenlik önlemlerini ihmal etmek, iş kazalarında sık karşılaşılan bir başka güvensiz davranıştır. Oysa, “Eşeğini sağlam kazığa bağla, sonra Allah’a emanet et” atasözümüzü bilmeyenimiz yoktur. İş ortamında “Bana bir şey olmaz..” demeden önce, çok iyi düşünmek gerekir. Her mesai başlangıcında, o gün yapacağımız işleri kısaca kafamızda planlayıp, bu planı uygulamanın bile iş güvenliği açısından koruyucu bir değeri vardır

OSGB Tasarımı

İlgili Yayınlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla