İş Sağlığı ve Güvenliği Verileri ışığında topladığımız bilgiler aşağıdadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği maalesef toplumumuz tarafından tam anlamıyla benimsenmedi. İş kazaları halen yükselişte. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu işveren ve çalışanlarca okunduğunu bile tahmin etmiyorum. İnşallah bu şekilde hizmet veren sitelerden faydalanma imkanı bulunulur.
Bu yazımda iş kazalarının istatistiksel verilerini yazmak istedim. Bu veriler incelendiğinde iş kazalarındaki artışı dikkatinizi çekmek istiyorum.
İş Güvenliği Samimiyet
Bu süreli bir testtir. Soru başına 60 saniye verilir. Hazırsanız başlayalım!
Videoda izlediğimiz bu olay bir kaza anıdır...
Hasara neden olabilecek ama neden olmamış bir olay için kullanılan terim RAMAK KALA / KAZAYA RAMAK KALA olayıdır. Dolayısıyla videoda yaşanan olay kazaya neden olmamış, ancak tedbir alınmazsa kazanın kaçınılmaz olduğunu anlatan RAMAK KALA olayıdır.
İşin yapılışı sırasında, çeşitli sebeplerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek şartlardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve planlı çalışmalara İş Sağlığı ve Güvenliği denir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 4857 Sayılı İş Kanunu'dur.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 6331 Sayılı Kanun'dur. 4857 Sayılı Kanun İŞ KANUNU'dur.
Kusurlu durumların ortadan kaldırılmasında öncelikli tercihimiz her zaman Kişisel Koruyucu Donanım kullanmaktır.
Öncelikli tercihimiz her zaman riskin kaynağında yok edilmesi ya da izole edilmesidir. KKD en son tercihimiz olmalıdır.
VİDEO: Yangını söndürürken rüzgarı önümüze alarak söndürmeliyiz.
Yangını söndürürken MUTLAKA rüzgarı ARKAMIZA alarak söndürmeliyiz...
VİDEO: Hasta yada yaralı kişiye, hastalanması yada yaralanmasından hemen sonra doktor gelinceye kadar hayatını kurtarmak için zamanında ve yerinde yapılan müdahaleye İlk yardım denir.
Aşağıda izlediğiniz video insan psikolojisinin en derin yarası MOBBİNG tanımına girer.
Türkçe karşılık olarak işyerinde psikolojik taciz, işyerinde psikolojik-terör, işyerinde psikolojik-şiddet, işyerinde duygusal taciz, işyerinde moral taciz, işyerinde manevi taciz, duygusal şiddet, işyerinde zorbalık, yıldırma ve işyerinde yıldırmaya yönelik psikolojik saldırı anlamlarına da gelir.
Fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik haline Sağlık denir.
95 Db.'e kadar kulak koruyucuların takılması zorunlu değildir.
85 dB ve üzerinde kulak koruyucu takmak zorunludur. Unutmayın, Gürültüye bağlı işitme kaybı zor fark edilir, kalıcıdır ve tedavisi mümkün değildir…
Zorunluluk-Emredici/Mutlak uyulması gerekliliğini ifade eden güvenlik işaretlerinin rengi MAVİ dir.
Doğru... Ayrıca, üçgen biçiminde SARI renk işaretler UYARI İŞARETLERİ, daire biçiminde KIRMIZI renk işaretler YASAKLAYICI İŞARETLERİ, YEŞİL ise, İLK YARDIM VE ACİL ÇIKIŞ işaretlerini ifade eder.
Bir yangının çıkması için; yanıcı madde, oksijen ve ısının birlikte olması yeterlidir.
Doğru
Çalışanın kaygan bir zeminde kayıp düşme İHTİMALİNE TEHLİKE denir?
TEHLİKE nin tanımı; İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyelidir. RİSK ise; Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimalidir. Dolayısıyla Çalışanın kaygan bir zeminde kayıp düşme İHTİMALİNE RİSK denir.
Sonuçlarınızı paylaşın:
Sonucu görmek için giriş yapmalısınız
İş Sağlığı ve Güvenliği Verileri
- Dünyada ilk toplu sözleşme Kütahya’da imzalanmış. Bu anlaşma ile çini işçilerinin hakları korunmaya çalışılmıştır.
- Cumhuriyet tarihinde ise Atatürk’ün tavsiyeleriyle 1936 yılında kabul edilen 3006 sayılı iş kanunu ile işçi haklarının korunması amaçlanmıştır.
- 2013 yılında TBMM’de kabul edilen 6331 sayılı karar ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartılmıştır.
- Türkiye genelinde 2016 yılı içerisinde çalışanların % 2,5′ u iş kazası geçirmiştir.Bu kazaların erkeklere oranı ise % 82’dir.
- En yüksek iş kazalarının yaşandığı ilk 5 sektör ise, anlayacağınız gibi madencilik ve demir çelik sektörü, elektrik gaz buhar sektörü, inşaat sektörü ve Ulaştırma sektörleri olmuştur.
- Kayıtlı verilere göre 2016 yılında 1850 kişi yaşamını yitirmiştir.
- Madencilik ve demir çelik sektöründe 390 kişi
- inşaat ve yapı işlerinde 430 kişi
- Tarım ve orman iş kolunda 310 kişi
- Ulaştırmada 150 kişi
- Belediyelerde 95 kişi
- Ticaret,büro, eğitim alanında 80 kişi yaşamını yitirmiştir.
- Bunlardan 450 kişi trafik ve servis kazaları
- 400 çalışan zehirlenme ve boğulma olarak
- 300 işçi düşme nedeniyle
- 290 işçi ise ezilme göçük nedeniyle
- 110 işçi elektrik çarpması nedeniyle
- 50 işçi yanma, patlama nedeniyle
- 40 işçi nesne düşmesi, çarpması nedeniyle
- 300 işçi ise diğer nedenlerden (kalp krizi, beyin kanaması, gibi) yaşamını yitirmiştir.
Yukarıdaki analiz sonucunda şöyle söyleyebiliriz;
Türkiye’de iş kazalarında her gün 4 çalışanımız maalesef yaşamını yitiriyor. Her yıl 15000 kişi sakat kalıyor. Her yıl 140.000 kişi kaza geçiriyor.
Kazaların en çok olduğu sektörler ise; Madencilik/Metal, inşaat işkolları olmuştur.
Son Söz; Kazaların yalnızca % 3’ü korunması mümkün olmayan kazalardır. % 97’si korunabilen kazalardır.
İş kazalarını önlemenin 3 basit adımı vardır.
İş kazalarının önüne geçmek için uygulanacak 3 güvenlik yöntemi;
- Tehlikeleri tanımlamak
- Her tehlike için riskin boyutunu saptamak
- Riskin kabul edildiğine karar vermek ve riski kontrol altına almak.
Neden İş Güvenliği
Yapılan analizlerde dünyada son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gözlemlenen olumlu gelişmeler neticesinde iş kazalarında ve iş cinayetlerinde hissedilir azalmalar yaşanırken, maalesef ülkemizde iş kazaları/iş cinayetleri artmaktadır. Ekonomik boyutu ile incelendiğinde ise, çalışanın iş yaparken aklının sadece işte olması gerekirken, asgari ücretle geçinmeye çalışan arkadaşlardan ne kadar verim alınabilir ki?
Ülkemizde yaşanan ve giderek artan iş kazaları, iş cinayetleri ne yazık ki bu konudaki ilgisizliği, insana verilen önemin yok denilecek kadar az; çağdaş çalışma ve yaşam koşullarına ulaşmak için daha çok uzun yıllara ihtiyacımızın olduğunu aşağıdaki analizleri incelediğimizde ortaya koyduğu aşikardır.
Bir güvenlik açığının ölçülebilen en büyük maliyeti, sadece çalışan olmaz. Kaybedilmiş bir beden veya zihinsel rehabilitasyon yılları, çalışanı tamamen yeni bir yaşam tarzına zorlayabilir. Bu tür olaylara nasıl fiyat koyacağımızı tanımlamak gerçekten zor olsa gerek. Görevlerini yerine getirirken yaşamını yitiren ya da uzun soluklu yaralanmalar da kuşkusuz ekonomik olarak ölçülebildiğimizin ötesindedir. Yaşamını yitiren kişinin yanı sıra aile ve iş arkadaşları da diğer paydaşlardır.
Bu kazalar aynı zamanda şirketleri de etkilemektedir. İş kazası geçiren bir çalışan kayıp adam/saat anlamına gelmektedir. O nedenle bir şirket için bakıldığında giderler yalnızca verimlilik kaybı olarak ölçülmez, aynı zamanda kayıp iş gücü ve artan sigorta maliyetleri de etkilidir.
Şirketler için bir diğer önemli kayıp ise, iş kazalarının çokluğu nedeniyle oluşacak olan motivasyon bozukluğudur. Çalışanlar kendilerini güvende hissetmezlerse iş moralleri azalır ve çalışma istekleri düşecektir. Bu da işveren için olumsuz sonuçların doğmasına sebep olacaktır.
Bu nedenle çalışanlar mümkün olan en iyi işi yapmaya konsantre olabilmek için işlerini güvenli bir ortamda yapmak isterler. Sorumlu işverenler, güvenli bir işyerinin şirketin ana hattını geliştirdiğini kabul etmelidir. Hangi yönden bakarsanız bakın işi güvenli bir şekilde yürütmenin avantajları çoktur.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı :
- Çalışanlara en yüksek seviyede sağlıklı ortam sağlamak,
- Çalışma şartlarının olumsuz etkilerinden onları korumak,
- İş ve işçi arasında mümkün olan en iyi uyumu temin etmek,
- İşyerlerindeki rizikoları tamamen ortadan kaldırmak veya zararları en aza indirgemek,
- Oluşabilecek maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak,
- Çalışma verimini arttırmak.
Yazının ve videonun tüm hakları www.nedenisguvenligi.com‘a aittir. Telif hakları kanunu gereğince kopyalanamaz ve/veya farklı bir yerde kullanılamaz. Ancak alıntı yapıldığında link ve adres verilmek zorundadır.
1Yorum