Neden İş Güvenliği Logo
İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Ayakkabıları Önemlidir

İş Ayakkabıları Önemlidir
Tamircin Burada

İş ayakkabıları önemlidir. Çünkü çalışılan ortamlarda düşme, kayma ve batmalardan kaynaklanan ezilmeler, sivri eşyalar aracılığıyla delinmeler, çivilerin batması, ergimiş metallerin sıçramasıyla meydana gelen yanıklar ayaklar için her zaman birer tehdit unsuru olmuşlardır.

İş Ayakkabıları Önemlidir

Çelik/Kompozit burunlu iş ayakkabıları iş yerlerinde oluşabilecek kazalara karşı ayak koruyucusu olarak kullanılmaktadır. Kullanılan çelik burunlu ayakkabıların ergonomik olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Ağır parça kaldırılan ya da nakli yapılan iş yerlerinde iş güvenliği ayakkabısı olarak mutlaka çelik/kompozit burunlu ayakkabı kullanılmalıdır.


Göz Koruyucular Genel Bilgilendirme


İş Güvenlik Ayakkabılarının Özellikleri

Ayaklar yaralanma olasılıkları en yüksek olan organlardır. Bu yüzden iş güvenlik ayakkabıları, koruyucu olmayan benzer ayakkabılarla karşılaştırıldığında çok az masraf ile sakatlık bırakabilecek kazaları bile önler. İş güvenlik ayakkabıları ayak parmaklarını olabilecek her türlü kazaya karşı korumak amacıyla geliştirilmiştir. Çelik/kompozit burunlu iş ayakkabıları bombenin rahat olması için uygun incelik ve hafiflikte tasarlanmalıdır.

 

İş Ayakkabısı Standartları

İş ayakkabısı standartları, iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından dikkate değer bir ayrıntıdır. İş ayakkabıları, işçilerin ayak sağlığı için tam koruma sağlamalıdır.

İş ayakkabısı standartları çerçevesinde çalışma performansına katkı sağlayacak iş ayakkabısı giyilmelidir.

İşçi ayakkabılarının zorunlu testlerden geçmiş, çelik ara tabanlı, kompozit/çelik burunlu ve performansı yüksek kalitede malzemelerden üretilmiş olmasının yanı sıra pek çok önemli standardı da bulunmalıdır.

İş ayakkabı standartları kapsamında kullanılan ortak semboller…

P : Çelik ara taban yapısı

C : Elektrik direnci (iletken ayakkabı)

A : Antistatik ayakkabı (elektrik direnci)

CI : Soğuğa karşı izolasyon ayrıntısı

HI : Sıcağa karşı izolasyon ayrıntısı

HRO : Isıya karşı direnç

WRU : Suya dayanıklı ayakkabı yüzeyi

E : Topuk emiciliği

ESD : Elektrostatik boşalım


Baş Koruyucular Genel Bilgilendirme


 

İş güvenlik ayakkabısı S1 standardı

İşçi ayakkabısının kuru ortamlarda kullanıma uygun olduğunu belirtir. 200 joulelük darbeye dayanıklı olan işçi ayakkabıları, çelik veya kompozit burunlu yapıdadırlar. Tabanı kaymaz ve asit gibi etken maddelere karşı dayanıklıdır. Antistatik özelliğe sahip taban elektrik çarpmalarına karşı koruma direnç sağlamaktadır

 

İş güvenlik ayakkabısı S2 standardı

S2 standardı işçi ayakkabısının ıslak ortamlarda kullanıma uygun olduğunu belirtir. S2 standartlı iş ayakkabısı 200 joule seviyesine kadar olası darbeye dayanıklıdır. Taban yapısı yağa ve asite karşı ekstra dayanıklıdır. Antistatik malzeme ile üretilirler

İş güvenlik ayakkabısı S3 standardı

S3 iş güvenlik standardına sahip işçi ayakkabıları, paslanmaz çelik ile güçlendirilmiş tabana sahiptir. İşçi ayakkabısının enerji emilimi 110 Newton seviyesine kadar ulaşmaktadır.

 

Emniyet Ayakkabıları (Safety Footwear)

Çalışanları kaza anında ortaya çıkabilecek yaralanmalardan koruyucu özelliklere sahip ayak giyecekleridir. TS EN ISO 20345’e göre giyen kişiyi, kaza anında ortaya çıkan yaralanmalardan koruyucu özellikleri olan, burun koruyucusu takılmış, en az 200 Joule (yaklaşık 20 kg lık bir cismin 1 metreden düşmesine eşit)’lük enerji seviyesinde deneye tabi tutulduğunda, darbeye karşı, en az 15 kN (yaklaşık 1,5 ton)’luk sıkıştırma kuvveti ile sıkıştırmaya karşı koruma sağlayacak şekilde tasarlanmış ayak giyecekleri olarak tanımlanmışlardır.

Yapıldıkları malzemeye bağlı olarak Sınıf I ve Sınıf II şeklinde ikiye ayrılır. Sınıf I tamamı kauçuk veya tamamı polimer esaslı olanlar hariç, deri veya diğer malzemelerden yapılmış;Sınıf II tamamı kauçuk veya tamamı polimer esaslı (örneğin, tamamen kalıplanmış) ayak giyeceği olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca düşen obje ve ezilmelere karşı dayanımı olan burun koruyucularına sahiptir. Elektriksel özellikler bakımından anti statik, iletken ve yalıtkan ayak giyeceği olarak sınıflandırılır.

Emniyet ayak giyeceklerinin sağlaması gereken performans özellikleri ilgili standartta zorunlu ve ilave özellikler olarak ikiye ayrılmıştır. Bu özellikler ayak giyeceğinin kısımlarına göre sıralanmıştır. Aşağıda emniyet ayak giyeceğinin kısımları belirtilmiştir.


El Kol Koruyucular Genel Bilgilendirme


 

 

1 Kapsül altı malzemesi 2 Dil 3 Gamba ağzı
4 Saya 5 Ön saya astarı 6 Mostra
7 Burun koruyucu 8 Kenar kaplama 9 Dış taban
10 Taban desenindeki dikişi 11 Nüfuziyete dirençli ek parça 12 Taban astarı
13 Ökçe 14 Strobel dikişi 15 Gamba
16 Ön saya
  •  Saya, ayak giyeceğinin üst kısmını,
  •  Astar, sayanın iç yüzeyini kaplayan malzemeyi,
  •  Taban astarı, genellikle ayakkabının kalıplanması esnasında sayanın bağlandığı ayakkabının temelini veya esasını oluşturmak amacıyla kullanılan ve çıkarılamayan bileşeni,
  •  Gamba, ayakkabının yan yüzlerinden her birini,
  • Mostra, taban astarının tamamını veya bir kısmını kaplamak amacıyla kullanılan çıkarılabilir veya çıkarılamaz ayak giyeceği bileşeni,
  •  Ökçe, ayakkabı altının topuğa rastlayan yüksek bölümünü,
  •  Dil, ayakkabı bağlarının altında kalan saya parçasını,
  •  Diş, taban dış yüzeyinin çıkıntılı kısmını ifade eder.

Saya yüksekliği, Taban performansı, Burun koruyucusu, Sızdırmazlık, Belirli ergonomik özellikler, Kayma direnci, Saya kalınlığı, Yırtılma dayanımı, Kopma özellikleri, Esneme direnci, Su buharı geçirgenliği ve katsayısı, pH değeri, Hidroliz, Krom (VI) içeriği gibi konularda standartta belirtilen performans değerlerini ilgili sınıfına göre sağlamalıdır.

Web Tasarımı

Yukarıda bahsedilen zorunlu özelliklere ek olarak çalışma koşullarına göre kullanılacak olan emniyet ayak giyeceklerini belirlemek amacıyla ilgili standartta ilave özellikler tanımlanmıştır. Bu sayede çalışma ortamına uygun ayak giyeceği seçilebilmektedir. İlgili semboller ve açıklamaları aşağıda belirtilmiştir.

İlave Özellikler ve Sembolleri   

P: Nüfuziyet direnci: Ayak koruyucu tabanının en az 1100 Newton’ luk (Yaklaşık 110 kg’lik) kuvvete karşı dayanıklı olduğunu gösterir.
C: Ayak koruyucunun elektriksel olarak iletken özelliklere sahip olduğunu gösterir. (Elektrik
direnci 0 kΩ ila 100 kΩ arasındadır.)
A: Ayak koruyucunun elektriksel olarak anti statik özelliklere sahip olduğunu gösterir. (Elektrik direnci 100 kΩ un üzerinde 1000 MΩ a eşit veya daha azdır.)
HI: Ayak koruyucunun sıcak ortamlardaki yalıtımı ölçülür.
CI: Ayak koruyucunun soğuk ortamlardaki yalıtımı ölçülür.
E: Topuk kısmına uygulanan enerji ayak koruyucu tarafından belli oranda emilerek kullanıcının ayak sağlığı korunur.(en az 20 Joule)

WR: Ayak koruyucunun içine su geçirmediğini gösterir.
M: Ayak tarağını dışardan gelebilecek darbelere karşı koruduğunu gösterir.
AN: Ayak bileğini dışardan gelebilecek darbelere karşı koruduğunu gösterir.
CR: Sayanın kesilmeye karşı dirençli olduğunu gösterir.
WRU: En fazla %30 su geçirgenliği olduğunu gösterir.
HRO: Yaklaşık 300 C sıcaklığa kadar olan sıcaklıklarda belli bir süre için dayanımı olduğunu gösterir.
FO: Fuel oil’e temas ettiğinde hacminin %12’den fazla artmadığını gösterir


Kulak Koruyucular Ne Zaman Kullanılır?


 

Koruyucu Ayakkabılar (Protective Footwear)    

TS EN ISO 20346’ya göre Koruyucu Ayakkabıları giyen kişiyi, kaza anında ortaya çıkan yaralanmalardan koruyucu özellikleri olan, burun koruyucusu takılmış, en az 100 J’luk enerji seviyesinde deneye tabi tutulduğunda, darbeye karşı, en az 10 kN (1 ton) ’luk sıkıştırma kuvveti ile sıkıştırmaya karşı koruma sağlayacak şekilde tasarlanmış ayak giyecekleridir.

Emniyet ayak giyecekleriyle karşılaştırıldığında ortak özelliklerinin yanında daha düşük koruma seviyesine sahip yönleri de bulunmaktadır. Emniyet Ayakkabıları gibi yapıldıkları malzemeye bağlı olarak Sınıf I ve Sınıf II şeklinde ikiye ayrılır. Ayrıca düşen obje ve ezilmelere karşı dayanımı olan burun koruyucularına sahiptir. Emniyet ayak giyeceklerinden farklı olarak daha düşük bir enerji seviyesinde koruma sağlar.100 Joule (yaklaşık 10 kg’lik cismin bir metreden düşmesine eşit) Elektriksel özellikler bakımından anti statik, iletken ve yalıtkan ayak giyeceği olarak sınıflandırılır.

Koruyucu Ayakkabılar TS EN ISO 20346 standardında belirtilen performans koşullarınısağlamalı ve işaretlemesinde standart numarası gösterilmelidir.Emniyet Ayakkabıları gibi koruyucu ayak giyeceklerinin sağlaması gereken performans özellikleri ilgili standartta zorunlu ve ilave özellikler olarak ikiye ayrılmıştır.

 

Yazının ve videonun tüm hakları www.nedenisguvenligi.com‘a aittir. Telif hakları kanunu gereğince kopyalanamaz ve/veya farklı bir yerde kullanılamaz. Ancak alıntı yapıldığında link ve adres verilmek zorundadır.

OSGB Tasarımı

İlgili Yayınlar

1Yorum

  • güvenli iş ayakkabısı , Temmuz 11, 2019 @ 10:20 am

    gerek özellikleri gerek standartları olarak İş ayakkabıları oldukça açıklayıcı şekilde özetlenmiş. Ayakkabıda seçim çok önemli. Yanlış bir ayakkabı almak zarardan öte bir durum değildir. güzel bir yazı olmuş. tebrik ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla